MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The magnetic material around the coil is wound is called:

(A) magnetic substance
(B) core
(C) soft iron
(D) none


Q2. The amount of heat produced in a wire depends on

(A) material
(B) length
(C) thickness
(D) all of these


Q3. Which of the following precaution need not be taken while using electric appliances?

(A) Never touch lighted electric bulb connected to mains.
(B) Never experiment with the electric supply from mains.
(C) Never use any wire to replace fuse wire.
(D) Never turn switch in ‘ON’ position.


Q4. The metal which is poor conductor of electricity is

(A) Gold
(B) Iron
(C) Aluminium
(D) Mercury


Q5. Electric current has energy called:

(A) voltmeter
(B) filament
(C) electrical energy
(D) none of these


Q6. Electromagnet loses its magnetic property when

(A) Current is very high
(B) Current is switched OFF
(C) Heat is increased
(D) Current is switched ON


Q7. Which of the devices use a battery?

(A) Torch
(B) Transistor
(C) TV remote control
(D) All of these


Q8. In making a battery

(A) positive terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell
(B) positive terminal of one cell is connected to the positive terminal of the next cell
(C) negative terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell
(D) none of the above


Q9. Bulbs, wires, cells and switches are known as the of a circuit.

(A) element
(B) switch
(C) filament
(D) none of these


Q10. A __ is used in torches.

(A) Generator
(B) Fuse
(C) Secondary cell
(D) Dry cell


Q11. The coil of wire contained in an electric heater is known as

(A) component
(B) element
(C) circuit
(D) spring


Q12. When the switch is in the ‘ON’ position, the electric circuit is said to be

(A) closed
(B) open
(C) complete
(D) both (A) and (C)


Q13. A device which prevents or allows the current to flow through it

(A) Motor
(B) Terminal
(C) Conductor
(D) Switch


Q14. An element measure the potential difference between two points in an electric circuit is:

(A) voltmeter
(B) filament
(C) circuit
(D) ammeter


Q15. Which one of the following is based on the heating effect of current?

(A) Geyser
(B) Hair dryer
(C) Immersion rod
(D) All of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(D)
3(D)
4(D)
5(C)
6(B)
7(D)
8(A)
9(A)
10(D)
11(B)
12(D)
13(D)
14(A)
15(D)

Leave a Comment