MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 15 Light with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. If reflecting surface is convex, then it is a:

(A) concave mirror
(B) erect
(C) virtual
(D) convex mirror


Q2. Which of the following can be used to form a real image?

(A) Concave mirror only
(B) Plane mirror only
(C) Convex mirror only
(D) Both concave and convex mirrors


Q3. Light is

(A) an electromagnetic radiation
(B) a transverse wave
(C) mass less
(D) All of the above


Q4. The coloured band of light obtained by dispersion of light is called

(A) image
(B) spectrum
(C) convergence
(D) scattering


Q5. An image formed by a mirror or lens which is upright is:

(A) virtual
(B) concave
(C) erect
(D) convex


Q6. Which one of the following shows lateral inversion?

(A) Plane mirror
(B) Concave mirror
(C) Convex mirror
(D) Convex lens


Q7. In a concave mirror the reflecting surface is

(A) Plane surface
(B) Bulging out surface
(C) Uneven surface
(D) Bent-in surface


Q8. The path of the light is

(A) always a straight line
(B) a curved line
(C) a zig-zag line
(D) depends on the medium


Q9. Light travels in:

(A) curved line
(B) straight line
(C) linear line
(D) can’t say


Q10. The path of the light is

(A) always a straight line
(B) a curved line
(C) a zig-zag line
(D) depends on the medium


Q11. Boojho and Paheli were given one mirror each by their teacher. Boojho found his image to be erect and of the same size whereas Paheli found her image erect and smaller in size. This means that the mirrors of Boojho and Paheli are, respectively

(A) plane mirror and concave mirror
(B) concave mirror and convex mirror
(C) plane mirror and convex mirror
(D) convex mirror and plane mirror


Q12. Light is a form of

(A) Energy
(B) Power
(C) Heat
(D) Temperature


Q13. A virtual image

(A) can be formed on the screen
(B) cannot be formed on the screen
(C) is formed only by the plane mirror
(D) is formed only by the convex mirror


Q14. The image formed by plane mirror is:

(A) erect
(B) virtual
(C) concave
(D) convex


Q15. Image formed by a plane mirror is

(A) virtual and erect
(B) real and erect
(C) virtual and inverted
(D) real and inverted


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(D)
4(B)
5(A)
6(A)
7(D)
8(A)
9(A)
10(A)
11(C)
12(A)
13(B)
14(A)
15(A)

Leave a Comment