MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The gases surrounding the earth is:

(A) hydrosphere
(B) atmosphere
(C) lithosphere
(D) none of these


Q2. Which of the following is a way to use water economically?

(A) construction of bawris
(B) Rainwater harvesting
(C) Drip irrigation
(D) Infiltration


Q3. Which of the following is traditional way to conserve water?

(A) Tube wells
(B) Bawris
(C) Rainwater Harvesting
(D) None of these


Q4. …………. represents the solid form of water.

(A) water vapour
(B) snow
(C) lake water
(D) well water


Q5. The solid parts of the earth’s crust called:

(A) atmosphere
(B) lithosphere
(C) hydrosphere
(D) none of these


Q6. Water is found in

(A) solid form
(B) liquid form
(C) gaseous form
(D) all of these


Q7. Earth appear blue from sky due to presence of

(A) Desert
(B) Mountains
(C) Land
(D) Water


Q8. On which day the world water day is celebrated?

(A) 23rd March
(B) 22nd March
(C) 21st March
(D) None of these


Q9. The ground water bearing layer of the earth which is below the water table is:

(A) water table
(B) sea level
(C) aquifer
(D) none of these


Q10. Water day is celebrated on

(A) 21st March
(B) 23rd March
(C) 22nd March
(D) None of the above


Q11. Seas and oceans are full of water on earth. However, a very small percentage of water present on earth is available for us. This percentage is roughly

(A) 0.006%
(B) 0.06%
(C) 0.6%
(D) 6%


Q12. Rainwater harvesting is a method of

(A) Collecting rainwater and directing into ground
(B) Producing water for future use
(C) Using rain water for daily purpose
(D) All of these


Q13. Which one of the following is the cause of the depletion of water table?

(A) Increasing population
(B) Agricultural activities
(C) Increasing industries
(D) All of these


Q14. Minimum wastage of water is called:

(A) water management
(B) water cycle
(C) sea level
(D) none of these


Q15. Which of the following does not show water shortage?

(A) Taps running dry
(B) Long queue for getting water
(C) Marches and protests for demand of water
(D) A family gets three buckets of water per person per day


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(B)
4(B)
5(B)
6(D)
7(D)
8(B)
9(C)
10(C)
11(A)
12(A)
13(D)
14(A)
15(D)

Leave a Comment