MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Decomposers convert the dead plant and animal tissues into

(A) clay
(B) humus
(C) inorganic debris
(D) soil


Q2. Which kind of plants generally constitute understorey layer in the forest?

(A) Grass
(B) Shrubs
(C) Tall trees
(D) Herbs


Q3. Which of the following is a medicinal plant?

(A) Cinchona
(B) Orange
(C) Mango
(D) Peepal


Q4. Micro-organisms act upon the dead plants to produce:

(A) sand
(B) mushrooms
(C) humus
(D) wood


Q5. Understoreys are formed due to

(A) different types of crowns
(B) different sizes of crown
(C) different heights of trees
(D) all of these


Q6. Which industry totally depends upon forest product?

(A) Agriculture
(B) Rubber industry
(C) Furniture industry
(D) Textile industry


Q7. Which of the following is influenced by forests?

(A) Temperature
(B) Climate
(C) Animals
(D) All of these


Q8. Which one of the following is not a wild animal?

(A) Bear
(B) Bison
(C) Jackal
(D) Goat


Q9. The rainfall will be less in absence of:

(A) forests
(B) town
(C) village
(D) none of these


Q10. Which of the following is not a forest product?

(A) Rubber
(B) Sealing wax
(C) Kerosene
(D) Plywood


Q11. Which of the following is not the name of a tree?

(A) Teak
(B) Sal
(C) Porcupine
(D) Kachnar


Q12. Which is not a function of forest?

(A) Water cycle
(B) Balancing oxygen and carbon dioxide
(C) Wild life habitat
(D) Formation of soil


Q13. Which of the following statements is not correct:

(A) forests protect the soil from erosion.
(B) plants and animals in a forest are not depend on one another
(C) forests influence the climate and water cycle
(D) soil helps forests to grow and regenerate.


Q14. Roof of the forest made by the branches of the tall trees is called

(A) canopy
(B) crown
(C) understoreys
(D) none of these


Q15. The branchy part of a tree above the stem is called

(A) leaves
(B) crown
(C) saplings
(D) canopy


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(A)
4(C)
5(D)
6(C)
7(D)
8(D)
9(A)
10(C)
11(C)
12(D)
13(B)
14(A)
15(B)

Leave a Comment