MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. What helps to clean the clarified water:

(A) aerobic bacteria
(B) anaerobic bacteria
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q2. Sludge in separate tanks is decomposed to get biogas by

(A) yeasts
(B) aerobic bacteria
(C) anaerobic bacteria
(D) none of these


Q3. Which of the following is a part of inorganic impurities of the sewage?

(A) Pesticides
(B) Urea
(C) Phosphates
(D) Vegetable waste


Q4. An example of source reduction of waste is

(A) Burning
(B) Making paper aero planes
(C) Throwing things that are old
(D) Backward composting


Q5. The biogas product is used as a source of:

(A) rains
(B) oils
(C) energy
(D) all of these


Q6. Which of the following is wastewater?

(A) Water trickling from a damaged tap
(B) Water coming out of a shower
(C) Water flowing in a river
(D) Water coming out of a laundry


Q7. Water that is not fit for use is called

(A) clean water
(B) wastewater
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q8. Which one of the following is a quality of wastewater?

(A) Foul smell
(B) Bad taste
(C) Dirty look
(D) All of these


Q9. Untreated human excreta is a:

(A) waste water
(B) health hazard
(C) manure
(D) none of these


Q10. Which one is not a of household garbage

(A) Vegetable peels
(B) Dal packets
(C) Crockery pieces
(D) Cow dung


Q11. Which one of the following is a step in wastewater treatment?

(A) Aeration
(B) Filtration
(C) Chlorination
(D) All of these


Q12. The process of removing pollutants in water before it enter a water body is called

(A) cleaning of water
(B) refining
(C) filtering of water
(D) none of these


Q13. Sanitation in the cities is the function of

(A) Municipal corporation
(B) Non-government organisation
(C) Individual person
(D) Societies of locality


Q14. Excreta from the toilet seats flow through covered drains into a chemicals:

(A) chemicals
(B) biogas plant
(C) vermi-processing toilets
(D) none of these


Q15. In sewerage manholes are located at every

(A) 20-25 m
(B) 50-60 m
(C) 90-100 m
(D) 100-110 m


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(C)
4(D)
5(C)
6(D)
7(B)
8(D)
9(B)
10(D)
11(D)
12(A)
13(A)
14(B)
15(B)

Leave a Comment