MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 9 Soil with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The microorganisms present in the soil require moisture (water) and nutrients for growth and survival. Choose from the options below the habitat (place) where the soil has plenty of water and nutrients.

(A) Desert
(B) Forest
(C) Open field
(D) Cricket ground


Q2. Humus refers to the:

(A) top most layer
(B) bottom layer
(C) rotting dead matter in soil
(D) None of these


Q3. A vertical section through different layers of the soil is:

(A) horizons
(B) soil profile
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q4. The proportion of sand, silt and clay in a soil sample determines

(A) structure
(B) texture
(C) nutrient potential
(D) fertility level


Q5. Soil best suited for cultivation of wheat, rice and sugarcane is

(A) Alluvial soil
(B) Laterite soil
(C) Mountain soil
(D) None of these


Q6. _ are soils in which more than half of the parent mineral matter is volcanic ash and appear very dark in colour.

(A) Desert soil
(B) Volcanic soil
(C) Alluvial soil
(D) Clayey soil


Q7. Which one of the following is a step in the formation of soil?

(A) Earthquakes or volcanic eruptions
(B) Weathering of rocks
(C) Addition of humus
(D) All are involved in the formation of soil


Q8. The rotten dead matter in the soil is called:

(A) organic matter
(B) sand
(C) humus
(D) silt


Q9. A well-developed soil profile is the result of:

(A) physical process
(B) chemical process
(C) organic process
(D) All of the above


Q10. In which horizon of soil minerals are found?

(A) A
(B) B
(C) C
(D) None of these


Q11. Soil is polluted by:

(A) air
(B) water
(C) polythene bags
(D) none of these


Q12. Which factor influences soil formation?

(A) Climate
(B) Vegetation
(C) Parent rock
(D) All of these


Q13. The topmost soil:

(A) is soft
(B) is a porous layer
(C) can retain more water
(D) All of the above


Q14. The uses of soil are:

(A) soil gives crop
(B) soil gives support to buildings
(C) toys can be made from soil
(D) all of these


Q15. Which of the following type of soil will form a colloidal solution when suspended in water?

(A) Clay
(B) Silt
(C) Sand
(D) Gravel


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(C)
4(B)
5(A)
6(B)
7(D)
8(A)
9(D)
10(B)
11(D)
12(D)
13(C)
14(A)
15(A)

Leave a Comment