MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. State governments have authority to make rules on subjects of

(A) Asian concern
(B) National concern
(C) Both of these
(D) None of these


Q2. Which court issue the Writs?

(A) District Courts
(B) Panchayats
(C) Civil Courts/Criminal Courts
(D) Supreme Court/High Courts


Q3. The Constitution prohibits human trafficking, forced labour, and children working under 14 yrs of age. It is mentioned under which Fundament Right?

(A) Right to Freedom
(B) Right to Freedom of Religion
(C) Right to Constitutional Remedies
(D) Right against Exploitation


Q4. Who has a role to play in formation of government under Universal Adult Suffrage?

(A) All adult Indians
(B) Only males
(C) All children
(D) None of these


Q5. When did the King of Nepal finally take over as the head of government?

(A) February, 2002
(B) February, 2005
(C) February, 2007
(D) April, 2003


Q6. Panchayati Raj is the tier of which government?

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth


Q7. When did the Maoists join other political parties in Nepal to sign a 12-point agreement?

(A) April 2006
(B) October 2007
(C) Nov, 2005
(D) Feb 2005


Q8. What kind of role citizens of India play in electing representatives?

(A) Indirect
(B) No Role
(C) Direct
(D) Submissive


Q9. By which time had the nationalist movement gained momentum?

(A) Beginning of 20th century
(B) Middle of 20th century
(C) End of 20th century
(D) None of these


Q10. When did our Constitution was adopted and was enforced?

(A) 26 January, 1950
(B) 15 August, 1947
(C) 2 October, 1950
(D) 26 November, 1949


Q11. When did Indian National Congress (INC) make the demand for a Constituent Assembly?

(A) 1934
(B) 1945
(C) 1946
(D) 1947


Q12. What refers to independent people in a democratic form of government?

(A) Sovereign
(B) Ideal
(C) Polity
(D) Trafficking


Q13. What refers to a goal or a principle in its most excellent or perfect form?

(A) Arbitrary
(B) Ideal
(C) Polity
(D) None of these


Q14. According to which set of fundamental rules the country functions?

(A) A law
(B) An amendment
(C) A constitution
(D) A preamble


Q15. By which amendment the Fundamental duties were included in the Constitution?

(A) 38th Amendment
(B) 42nd Amendment
(C) 40th Amendment
(D) 39th Amendment


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2D
3D
4A
5B
6C
7C
8C
9A
10A
11A
12A
13B
14C
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment