MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 10 Law and Social Justice with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Emissions from vehicles are a major cause of

(A) Environmental pollution
(B) Air pollution
(C) soil pollution
(D) All of the above


Q2. Which of the following is powerlooms?

(A) Where the production is made by hand.
(B) Where the production is made by machines using electricity.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q3. What is a minimum labour (Rupees) for a construction worker in your state?

(A) Above 75 rupees daily
(B) Above 100 rupees daily
(C) Above 150 rupees daily
(D) Above 300 rupees daily


Q4. What are Power looms?

(A) Small units with 4 – 6 looms
(B) Workers of textile mile
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these


Q5. Right to Life is under which Article of the Constitution?

(A) Art 22
(B) Art 25
(C) Art 23
(D) None of the above


Q6. How do the private companies earn more profit?

(A) Giving high wages
(B) Less working hours
(C) Both of these
(D) None of these


Q7. The law against child labour was implemented in

(A) 2001
(B) 2003
(C) 2005
(D) 2006


Q8. The government of India gives what status to deny workers from their wages?

(A) legal
(B) Justice
(C) Illegal
(D) All of above


Q9. In which years did the Bhopal gas tragedy happen?

(A) 1984
(B) 1994
(C) 1992
(D) 1985


Q10. The money spent to purchase new machine or building for gaining profits in future is called

(A) investment
(B) expenditure
(C) losses
(D) none of these


Q11. What is the term used for a ten-year old child working in a factory?

(A) Child labour
(B) Factory worker
(C) Baildaar
(D) All of these


Q12. Where did the Supreme Court of India is located?

(A) Chandigarh
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) New Delhi


Q13. Which gas has been leaked from UC plant in Bhopal gas tragedy.

(A) Nitrogen oxide
(B) Methyl – isocyanite
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon monooxide


Q14. Which type of pollution is created by vehicle’s smoke?

(A) Air pollution
(B) Water pollution
(C) Noise pollution
(D) All of these


Q15. How can we reduce environment pollution?

(A) By using diesel cars
(B) By using CNG kits in vehicle
(C) By using petrol cars
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO: ANSWERS :
1 A
2B
3C
4C
5D
6D
7D
8C
9A
10A
11A
12D
13B
14A
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment