MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. How many seats were won by BJP in Lok Sabha Election 2014?

(A) 285
(B) 14
(C) 114
(D) 141


Q2. What is the full form of EVM?

(A) Election Valid Machine
(B) Electronic Voting Machine
(C) Election Voting Machine
(D) None of these


Q3. Situation in which there is no easy solutions to the problems is called:

(A) Approval
(B) Coalition
(C) unresolved
(D) Crucial


Q4. The highest law-making body of our country consisting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is known as

(A) High court
(B) Supreme court
(C) Parliament
(D) none of these


Q5. Who is the Chairman of Rajya Sabha?

(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Vice-President of India
(D) None of these


Q6. What do you mean by the Houses of people?

(A) Lok sabha
(B) Vidhan sabha
(C) Rajya sabha
(D) Parliament


Q7. How many nominated members are there in the Rajya Sabha by the President?

(A) 2
(B) 6
(C) 8
(D) 12


Q8. The combined strength of all political parties in the Parliament with less than 50% of representatives is

(A) ruling party
(B) opposition
(C) coalition
(D) none of these


Q9. Representatives to the Parliament are chosen by the

(A) People
(B) Rulers
(C) Government
(D) None of these


Q10. The parliament of India has how many houses?

(A) 2
(B) 6
(C) 7
(D) 3


Q11. EVM was used throughout the country for the first time in:

(A) 2000
(B) 2004
(C) 2006
(D) 2008


Q12. What is the most important function of Lok Sabha?

(A) How to celebrate Diwali this year?
(B) The Prime Minister selects minister to work
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q13. During British rule which Government of India Act allowed some elected representation

(A) Government of India Act 1919
(B) Government of India Act 1909
(C) Government of India Act 1916
(D) Government of India Act 1947


Q14. When was the EVM used for the first time?

(A) 2007
(B) 2004
(C) 2003
(D) 1990


Q15. For what period of time the President of India holds office?

(A) 6 years
(B) 5 years
(C) 4 years
(D) 7 years


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3C
4C
5C
6A
7D
8B
9A
10A
11B
12D
13B
14B
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment