MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 5 Judiciary with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. What is judiciary?

(A) Helper of government
(B) Controller of Government
(C) Organ of government
(D) None of these


Q2. Once appointed, a judge can be removed by:

(A) District judge
(B) Chief Minister
(C) Prime Minister
(D) None of above


Q3. Who is the final interpreter of our Constitution?

(A) Judiciary
(B) Government
(C) Executive
(B) Legislative


Q4. Name the only Union Territory which has a High Court of its own?

(A) Pondicherry
(B) Delhi
(C) Chandigarh
(D) Daman and Diu


Q5. When was the mechanism of Public Interest Litigation (PIL) was devised by the Supreme Court?

(A) 1980
(B) 1990
(C) 1970
(D) 1960


Q6. When was High Court under British Rule first established?

(A) In 1862
(B) In 1966
(C) In 1866
(D) In 1986


Q7. Judiciary in India resolves the disputes between

(A) State and State
(B) State and Citizen
(C) Citizen and Citizen
(D) All the above


Q8. What type of cases is related to civil cases?

(A) Kidnapping
(B) Cheating
(C) Disputes over property
(D) Robberies


Q9. 43 Muslims of Hashimpura, Meerut were killed in the year ……………………… .

(A) 1990
(B) 2002
(C) 1991
(D) 1987


Q10. How many High Courts are there in India currently?

(A) 31
(B) 25
(C) 11
(D) 01


Q11. What is the act of breaking a law as well as to the breach or infringement of Fundamental Rights?

(A) Violation
(B) Acquit
(C) Dispute
(D) All of these


Q12. In which age judge of the High Court get retired?

(A) 62 years
(B) 65 years
(C) 60 years
(D) 64 years


Q13. What is the full form of PIL?

(A) Public Interest Limitations
(B) Public Interest litigation
(C) Public Interesting law
(D) People Interest Litigation


Q14. What type of cases are decided by under Civil Law?

(A) Divorce
(B) Rent matters
(C) Sale of land
(D) All the above


Q15. What is the term used for money given to make amends for an injury or a loss?

(A) Donation
(B) Compensation
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3A
4B
5A
6A
7D
8C
9D
10B
11A
12A
13B
14D
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment