MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 6 Understanding Our Criminal Justice System with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. A criminal offence is regarded as

(A) Public wrong
(B) Public welfare
(C) Private wrong
(D) Public safety


Q2. What is the act of keeping the accused in custody by the police?

(A) Cross-examine
(B) Detention
(C) FIR
(D) All of these


Q3. Who register the FIR?

(A) Firemen
(B) Policemen
(C) Lawyer
(D) Public prosecutor


Q4. What are the players in criminal justice system?

(A) Police
(B) Public Prosecutor
(C) Defence Lawyer
(D) All the above


Q5. What is the of FIR?

(A) First Information Report
(B) First Investigation Report
(C) First Informing Report
(D) None of the above


Q6. What is the type of the advocate who pleads the cases on behalf of the government and who has been appointed by the government on permanent basis?

(A) Public prosecutor
(B) Private prosecutor
(C) Deed writer
(D) Typist


Q7. A person who is called upon in court to provide a first hand account of what he/she has seen, heard or knows?

(A) Criminal
(B) Offence
(C) Witness
(D) None of these


Q8. Which is not the responsibility of the public prosecutor?

(A) To represent the interest of the state.
(B) Also represents the interest of the witness.
(C) Has to act impartially
(D) The prosecutor must conduct the prosecution


Q9. Who among them represent the interests of the State?

(A) Judge
(B) Police
(C) Lawyer
(D) Public Prosecutor


Q10. Who decides whether a person is guilty or not?

(A) Advocate
(B) Public prosecutor
(C) Judge
(D) Police


Q11. What refers to any act that the law defines as a crime?

(A) Detention
(B) Offence
(C) Witness
(D) All of these


Q12. Which is not applicable in Open court?

(A) The police cannot be present during the proceedings.
(B) What is held in the presence of the accused
(C) People can see the whole proceedings
(D) Hearing of the case in front of viewers


Q13. Who are the players in the criminal justice system?

(A) Police
(B) Public Prosecutor
(C) Judge
(D) All of the above


Q14. Article 21 of the Constitution Guarantees-

(A) Right to Speech
(B) Right to life
(C) Right to freedom
(D) None of the above


Q15. Indian Constitution allows every individual accused of _ to be given fair trial.

(A) crime
(B) working
(C) innocence
(D) good behaviour


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3B
4D
5A
6A
7C
8B
9D
10C
11B
12A
13D
14B
15A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment