MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Niyamgiri is a scared mountain of?

(A) Adivasis
(B) Religious people
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these


Q2. How many percent of Muslim children in the 6 – 14 year of age group have never been enrolled in schools & dropped out?

(A) 70%
(B) 30%
(C) 25%
(D) 56%


Q3. How many wildlife sanctuaries are there in India.

(A) 372
(B) 382
(C) 394
(D) 397


Q4. Certain groups feels marginalised due to factors, like:

(A) Social and cultural
(B) Economic
(C) Political
(D) All of these


Q5. In social environment, Marginalisation is due to :

(A) Different Language
(B) Different Religion
(C) Minority
(D) All of these


Q6. __ are the important part of the women’s movement in India?

(A) Religious Women
(B) Common people
(C) Muslim women
(D) None of these


Q7. According to which census it was Stated that Muslims are only 13.4% in India’s population?

(A) According to 1991 census
(B) 2001 census
(C) 1981 census
(D) None of the above


Q8. What is use of timber?

(A) Construction of houses
(B) Railways
(C) Furnitures
(D) All of these


Q9. The caste system is a hierarchical system and Dalits are considered to be

(A) at the lowest end
(B) at the top end
(C) no where
(D) at the middle end


Q10. _ are needed to protect minor Communities.

(A) Safeguards
(B) Legal
(C) Laws
(D) None of these


Q11. Which religious group has the highest literacy rate during 2001?

(A) Hindu
(B) Muslims
(C) Buddhists
(D) Jains


Q12. What literally means the original inhabitants?

(A) Adivasis
(B) Minorities
(C) Ghetto
(D) Devoid


Q13. The poet Chokhamela belonged to which caste

(A) Munda
(B) Gond
(C) Mahar
(D) Santhal


Q14. Which one of the following metal is found in forest?

(A) Sugar
(B) Sweet
(C) Iron
(D) Tea


Q15. Give another name of Adivasis

(A) Respective truth
(B) Tribals
(C) Educated person
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3A
4A
5D
6D
7C
8B
9D
10A
11B
12D
13A
14C
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment