MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which article of the Indian Constitution States that untouchability has been abolished.

(A) Art 18
(B) Art 19
(C) Art 16
(D) Art 17


Q2. A person or a group that can express themselves and their views strongly are

(A) assertive
(B) representative
(C) forceful person
(D) none of these


Q3. What term means to exclude or banish an individual or a group?

(A) Dalit
(B) S.C.
(C) Ostracise
(D) None of these


Q4. What do you mean by Ostracise?

(A) Banish Individual or group
(B) Banish Caste
(C) Banish religion
(D) None of these


Q5. When was the Act framed in response to demands made by Dalits and others that the government must take seriously the ill treatment and humiliation Dalits and tribal groups face in everyday life?

(A) In 1989
(B) In 1970
(C) In 1980
(D) In 2003


Q6. Who was Kabir by caste?

(A) Weaver
(B) Kumhar
(C) Barbar
(D) Mason


Q7. How does government ensure to end the inequity in the country?

(A) Through laws
(B) Through reservations
(C) Both A and B
(D) None of them


Q8. What is meant by the term ‘Assertive’?

(A) Those never express themselves
(B) Those oppose every concept
(C) Those express themselves strongly
(D) None of these


Q9. In which year did the government passed the Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Latrines (Prohibition) Act.


(A) In 1991
(B) In 1992
(C) In 1993
(D) In 1990


Q10. Which type of poems Kabir wrote?

(A) Bhakti tradition
(B) Veer Ras
(C) Revolutionary
(D) None of these


Q11. Who wrote the poem on untouchability?

(A) Poet Chokhamela
(B) Poet Surender Sharma
(C) Poet Maithali Sharan Gupta
(D) Poetess Soyrabai


Q12. What was abolished according to Article 17 of the Constitution states?

(A) Trafficking
(B) Beggar
(C) Untouchability
(D) Employment of children below ten years of age.


Q13. Who, being an adivasis, activist, has also pointed out that one of the violators of Constitutional rights guaranteed to tribal people are governments in the various States of India?

(A) C.K. Janu
(B) Rathnam
(C) Kabir
(D) Soyrabai


Q14. What do you understand by manual scavenging?

(A) Work of scavenging by machine
(B) Work of scavenging by hand
(C) Work of scavenging by power
(D) None of these


Q15. When did the Supreme Court ban the practice of manual scavenging?

(A) 2001
(B) 2002
(C) 2004
(D) 1993


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3C
4A
5A
6A
7C
8C
9C
10A
11D
12C
13A
14B
15D

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment