MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. What makes an object or substance a resource is its

(A) utility
(B) origin
(C) stock
(D)patent


Q2. The resources whose quantities are known, named as

(A) potential resources
(B) actual resources
(C) stock
(D)all of these


Q3. The basis of classification of resources are

(A) level of development and use
(B) origin
(C) stock and distribution
(D)all of these


Q4. Using resources carefully, judicially & giving them time to get renewed is called ……………..

(A) Resource Development
(B) Sustainable Conservation
(C) Sustainable Development
(D)Resource Conservation


Q5. The rich deposit of coal in Ruhr region of which country.

(A) India
(B) France
(C) Germany
(D)U.S.A


Q6. Give an example of biotic resources.

(A) rocks
(B) minerals
(C) soils
(D)animals


Q7. Resources drawn from nature and used without much modification are called

(A) human made resources
(B) natural resources
(C) cultural resources
(D)none of these


Q8. Factors which help in the development of resources are:

(A) All (b, c & d)
(B) Human Resource
(C) Technology
(D)International Competition


Q9. Using resources carefully and giving them time to get renewed is called

(A) sustainable development
(B) human resources development
(B) stock of resources
(D)resource conservation


Q10. Coal is an example of

(A) renewable resources
(B) non-renewable resources
(C) human resources
(D)potential resources


Q11. Resources are distributed unequally over the earth because of

(A) the different natural conditions
(B) level of development
(C) technological levels
(D)all of these


Q12. Resources created by human beings are called ………………

(A) Natural Resource
(B) Useful Resource
(C) Industrial Resource
(D)Man Made Resource


Q13. Resources that are found everywhere are termed as

(A) localised
(B) biotic
(C) ubiquitous
(D)non-renewable


Q14. Technology is an example of

(A) natural resources
(B) human made resources
(C) both (A) and (B)
(D)none of these


Q15. Resources used carefully and giving them time to get renewed is called

(A) resource depletion
(B) resource conservation
(C) resource pollution
(D)none of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3D
4D
5C
6D
7B
8A
9D
10B
11A
12D
13C
14B
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment