MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. What determines the thickness of the soil profile?

(A) Time
(B) Climate
(C) Relief
(D)Formation


Q2. Which of the following determine the use of land?

(A) Soil and topography
(B) Climate and vegetation
(C) Availability of water
(D)All of these


Q3. is the use of land for different purposes like agriculture, forestry, mining, construction of buildings, houses, industries and road.

(A) Land degradation
(B) Land use
(C) Landfilling
(D)Land digging


Q4. What do you mean by Biome?

(A) Group of plants in areas having similar climatic condition.
(B) Land covered with grass shrubs on which animals graze freely
(C) Marginal land kept fallow for a certain period to restore their fertility
(D)Breaking up and decaying of exposed rocks due to various factors.


Q5. The mass movement of rock, debris or earth down a slope is simply known as

(A) earthquake
(B) avalanches
(C) landslides
(D)soil erosion


Q6. Australia uses its largest portion of its area for

(A) pastures
(B) crop land
(C) forest
(D)other uses


Q7. The example of common property resource is

(A) community land
(B) individual building
(C) both (A) and (B)
(D)none of these


Q8. What do you mean by shelter belts?

(A) Wind movement to protect soil cover
(B) Wind movement to erosion
(C) Belt for trees
(D)None of these


Q9. Use of land for different purpose of development such as agriculture forestry, mining, housing, etc is termed as

(A) Land conservation
(B) Land use
(C) Common property
(D)Soil formation


Q10. The lowerjnost layer of the soil is:

(A) Weathered rock
(B) Parent rock
(C) Sub soil
(D)None of these


Q11. The uneven distribution of population in the world is due to the varied characteristics of

(A) land and climate
(B) climate
(C) vegetation
(D)settlements


Q12. Where is the Kaziranga National Park is situated?

(A) West Bengal
(B) Manipur
(C) Assam
(D)Orissa


Q13. About how much in percentage does the total area of land area covered on the earth’s surface?

(A) 30%
(B) 40%
(C) 50%
(D)60%


Q14. Which of the following is used of soil conservation?

(A) Mulching
(B) Shelter belts
(C) Contour ploughing
(D)All of these


Q15. Which is not an example of ground water?

(A) Water flowing in rivers
(B) Water through wells
(C) Water through hand pumps
(D)Water through submersible pumps


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3B
4A
5C
6A
7A
8A
9B
10B
11A
12C
13A
14D
15A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment