MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resource with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which is the rarest diamond on this earth?

(A) Black diamond
(B) Blue diamond
(C) Red diamond
(D)Green diamond


Q2. Gold is an example of minerals.

(A) ferrous
(B) non-ferrous
(C) both (A) and (B)
(D)none of these


Q3. Name the process in which deep wells are bored to take out petroleum and natural gas.

(A) Quarrying
(B) Drilling
(C) Shaft mining
(D)Open cast mining


Q4. What are the ways to conserve minerals is?

(A) Recycling of minerals
(B) Reducing waste in the process of mining
(C) Both a and b
(D)None of these


Q5. Which among the following is the leading producer of iron-ore in the world?

(A) Europe
(B) Asia
(C) Antarctica
(D)North America


Q6. Which continent is the largest producer of iron?

(A) Asia
(B) Europe
(C) North America
(D)Australia


Q7. What is the process in which minerals lying near the surface are dug?

(A) Drilling
(B) Off-shore drilling
(C) Quarrying
(D)Extraction


Q8. What is the appropriate source of energy for coastal area?

(A) Tidal energy
(B) Solar energy
(C) Biogas
(D)Wind energy


Q9. Deep wells bored to take the petroleum and natural gas out is called

(A) quarrying
(B) drilling
(C) mining
(D)shaft mining


Q10. Which one of the following countries in Europe has the largest deposits of iron?

(A) Portugal
(B) Russia
(C) Germany
(D)Hungary


Q11. Give an example of shafts.

(A) Surface mining
(B) Deep bores
(C) Qff-shore drilling
(D)None of these


Q12. What is the name of the mineral that is extracted from Bauxite?

(A) Silver
(B) Manganese
(C) Aluminium
(D)Copper


Q13. Rock from which mineral are mined are known as

(A) metallic mineral
(B) limestone
(C) mineral
(D)ore


Q14. Which is one of the deepest gold mine of the world?

(A) Kolar
(B) Jharia
(C) Raniganj
(D)Bikaner


Q15. From which mineral is silicon obtained?

(A) Coal
(B) Bauxite
(C) Thorium
(D)Quartz


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2B
3D
4C
5A
6B
7C
8A
9B
10B
11B
12C
13D
14A
15D

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment