MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of these is not commercial farming?

(A) Commercial Grain
(B) Mixed
(C) Organic
(D)Plantation


Q2. Which one of the following is known as paddy crop?

(A) Millets
(B) Wheat
(C) Rice
(D)Flax


Q3. ……………………… is a type of commercial farming where single crop of tea, coffee, sugarcane etc are grown.

(A) Plantation
(B) Cultivation
(C) Agriculture
(D)None of the above


Q4. …………….. is also knowh as a paddy

(A) Wheat
(B) Jowar
(C) Rice
(D)Bajra


Q5. Type of farming to meet family needs is known as:

(A) Subsistense
(B) Mixed
(C) Organic
(D)None of these


Q6. What is another name of shifting agriculture in Mexico?

(A) Ladang
(B) Milpa
(C) Jhumming
(D)Roca


Q7. In which type of farming is the land used for growing food and fodder crops and rearing livestock?

(A) Subsistence farming
(B) Intensive farming
(C) Mixed farming
(D)Commercial farming


Q8. Which of the following crops are raised in commercial grain farming?

(A) Wheat
(B) Maize
(C) Both of these
(D)None of these


Q9. The important inputs like seeds, fertilisers, machinery etc form a system called as?

(A) Barter system
(B) Water system
(C) Farm system
(D)All of these


Q10. Which agriculture is referred as Slash and Burn agriculture?

(A) Intensive farming
(B) Shifting agriculture
(C) Primitive farming
(D)Plantation agriculture


Q11. Shifting cultivation is also known as Milpa in which part of the world.

(A) North East India
(B) Mexico
(C) Brazil
(D)Malaysia


Q12. Rubber plantation is famous in:

(A) Sri Lanka
(B) Brazil
(C) Malaysia
(D)USA


Q13. What is cultivation of grapes called’?

(A) Sericulture
(B) Viticulture
(C) Floriculture
(D)Horiculture


Q14. Who is the Leading producer of coffee?

(A) Brazil
(B) India
(C) Russia
(D)America


Q15. What do you mean by Horticulture?

(A) Growing fruits, flowers and vegetables.
(B) Growing of wheat
(C) Primitive farming.
(D)All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3A
4C
5A
6B
7C
8C
9C
10B
11B
12C
13B
14A
15A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment