MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 5 Industries with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Industrialisation often leads to:

(A) Poverty
(B) Population
(C) Development
(D)None of these


Q2. Industries which use plant and animal based products as their raw materials.

(A) Mineral based
(B) Marine based
(C) Agro based
(D)Mining based


Q3. Name the man-made fibers used in the textile industry?

(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Both a and b
(D)None of these


Q4. Which of the following is a secondary activity?

(A) Coal mining industry
(B) Tourism industry
(C) Fishing
(D)Agriculture


Q5. Which factors affect the location of industry ?

(A) Land
(B) Labour
(C) Capital
(D)All of these


Q6. What is referred to as an economic activity that is concerned with production of goods, extraction of minerals or the provision of services?

(A) Industry
(B) Agriculture
(C) Private industry
(D)None of the above


Q7. Which one of the following is a Private Sector Industry?

(A) Maruti Udyog Limited
(B) Anand Milk Union Limited
(C) Hindustan Aeronautics Limited
(D)Tata Iron and Steel Industry


Q8. Change of raw materials into products of more value to people is called

(A) manufacturing
(B) resources
(C) population
(D)none of these


Q9. Why are state owned industries called public sector industries?

(A) Because they are established, run and maintained by private people.
(B) Because they are established, run and maintained by the government
(C) Both (A) and (B)
(D)None of these


Q10. Industries that are owned by and operated by the state and individuals or a group of individuals is called as

(A) Joint sector industries
(B) Public sector industries
(C) Private sector industries
(D)Cooperative sector industries


Q11. Which one of the following is a Joint Sector Industry?

(A) Tata Iron and Steel Industry
(B) Basket weaving
(C) Maruti Udyog Limited
(D)Hindustan Aeronautics Limited


Q12. Which is not the agro-based industry?

(A) Oil
(B) Textile
(C) Sugar
(D)Food Processing


Q13. Which of the following is a private sector industry?

(A) Hindustan Aeronautics Limited
(B) Tata Iron and Steel Industry
(C) Steel Authority of India
(D)National Thermal Power Corporation


Q14. On which date the Bhopal industrial disaster took place?

(A) 3 December 1984
(B) 2 December 1984
(C) 1 December 1984
(D)5 December 1984


Q15. TISCO was started in 1907 at

(A) Sakchi
(B) Mandakni
(C) Godavari
(D)Nagpur


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3C
4B
5D
6A
7D
8A
9B
10D
11C
12A
13B
14A
15A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment