MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. What is defined as the number of years that an average person can expect to live?

(A) Birth rate
(B) Death rate
(C) Life expectancy
(D)Topography


Q2. The population of the world is

(A) 77 billions
(B) 7.0 billions
(C) 0.77 billions
(D)0.077 billions


Q3. Which of the following is not the region where very few people live?

(A) High altitudes areas
(B) Plains
(C) High mountains
(D)Equatorial forest area


Q4. Which one of the following is considered as the ultimate resource?

(A) Human Resource
(B) Natural Resource
(C) Power Resource
(D)Mineral Resource


Q5. When a person leaves a country it is known as:

(A) immigration
(B) integration
(C) emigrant
(D)emigration


Q6. Movement of people in. and out of an area is called

(A) migration
(B) death rate
(C) birth rate
(D)growth rate


Q7. The highest density of the population in the world is in

(A) Europe
(B) South America
(C) South central Asia
(D)none of these


Q8. What is the average population density of the world?

(A) 51 persons per sq. km
(B) 300 persons per sq. km
(C) 100 persons per sq. km.
(D)14 persons per sq. km


Q9. What has been termed as the number of deaths per 100 people?

(A) Migration
(B) Birth rate
(C) Extinction rate
(D)Death rate


Q10. How have USA and Australia gained in respect of population growth?

(A) By immigration
(B) By tourism
(C) By both (A) and (B)
(D)None of these


Q11. The average density of world’s population is

(A) 10 persons per square kilometre
(B) 80 persons per square kilometre
(C) 20 persons per square kilometre
(D)51 persons per square kilometre


Q12. Which one of the following is correct?

(A) north Hemisphere is less populated
(B) Capital is the major resources of the nation
(C) Population density is high in rural areas
(D)Distribution of the population in the world is uneven


Q13. What is the average density population in India?

(A) 384 person per sq km
(B) 382 person per sq km
(C) 389 person per sq km
(D)390 person per sq km


Q14. Which of the following countries has slow growth rate of population?

(A) India
(B) Pakistan
(C) United Kingdom
(D)Brazil


Q15. Which country has high population growth rate?

(A) Pakistan
(B) Kenya
(C) India
(D)China


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2B
3B
4A
5B
6A
7C
8A
9D
10A
11D
12D
13D
14C
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment