MCQ Questions for Class 8 History Chapter 10 The Changing World of Visual Arts with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The storming of Seringapatam was painted by:

(A) David Wilkie
(B) William Daniell
(C)Thomas Daniell
(D)Rober Kerr Porter


Q2. Abanindranath Tagore was influenced by the art of

(A) British artists
(B) Japanese artists
(C)French artists
(D)chinese artists


Q3. Raja Ravi Varma decided to set up a picture production team and printing press on the outskirts of

(A) Madras
(B) Bengal
(C)Calcutta
(D)Bombay


Q4. In which styles the victoria Terminus was built?

(A) Gothic style
(B) Dorian style
(C)Corinthian style
(D)Classical Greek and Roman Style


Q5. The art of making portraits is known as:

(A) Engraving
(B) Portraiture
(C)Miniature
(D)Picturesque


Q6. A new trend within the Kalighat artists

(A) after the 1810s
(B) after the 1820s
(C)after the 1840s
(D)after the 1860s


Q7. Tipu Sultan was defeated in the battle of

(A) Mysore
(B) Plassey
(C)Buxar
(D)seringapatam


Q8. From where did the style of architecture was borrowed in Calcutta?

(A) Doric
(B) Gothic
(C)Classical style of Greece and Rome
(D)Corinthian


Q9. Damayanthi was painted by:

(A) Raja Ravi Varma
(B) Thomas Daniell
(C)William Daniell
(D)David Wilkie


Q10. Mechanical printing presses were set up

(A) the late sixteenth century
(B) the late seventeenth century
(C)the late eighteenth century
(D)the late nineteenth


Q11. General Baird was

(A) an artist
(B) commander of the British army
(C)a trader
(D)a Governer


Q12. One of the first history paintings was produced by whom?

(A) Francis Hayman
(B) Johann Zoffany
(C)Tilly Kettle
(D)William Daniell


Q13. Abanindranath Tagore was the nephew of:

(A) Rabindranath Tagore
(B) Raja Ravi Varma
(C)Mubrakuddaulah
(D)Nand Lai Bose


Q14. Kalighat is located in

(A) Bihar
(B) West Bengal
(C)Bombay
(D)Madras


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2B
3D
4A
5B
6C
7D
8C
9A
10D
11B
12A
13A
14B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment