MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Founder of Khudai Khidmatgars:

(A) Khan Abdul Ghaffar Khan
(B) Mohd. Ali Jinnah
(C)C. Rajagopala Chari
(D)Shaukat Ali Khan


Q2. Bengal was divided by the British in the year

(A) 1900
(B) 1910
(C)1905
(D)1920


Q3. Who established Natal Congress?

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C)Balgangadhar Tilak
(D)Lala Lajpat Rai


Q4. Where did the Hindustan Socialist Republican Association was formed?

(A) Bombay
(B) Kanpur
(C)Delhi
(D)Allahabad


Q5. Marathi Newspaper that was edited by Tilak was:

(A) Kesari
(B) Amrita Bajar Patrika
(C)The Hindhu
(D)Hind Kesari


Q6. Hindustan Socialist Republic Association was related with the nationalist

(A) Lala Lajpat Rai
(B) Balgangadhar Tilak
(C)Bhagat Singh
(D)None of these


Q7. The founder of Khudai Khidmatgars was

(A) Mohammad Ali
(B) Shaukat Ali
(C)Badshah Khan
(D)None of these


Q8. Where did the First Session of the Indian National Congress was held?

(A) Calcutta
(B) Bombay
(C)Madras
(D)New Delhi


Q9. ‘Poverty and Un-British rule in India’ Book was written

(A) Dadabhai Naoroji
(B) Mahatma Gandhi
(C)W.C. Bonnerji
(D)R.C. Dutt


Q10. The Vernacular Press Act was enacted in

(A) 1840
(B) 1857
(C)1878
(D)1890


Q11. Which of the following movement is associated with Chitta Ranjan Das?

(A) Quit India Movement
(B) The Salt March
(C)Non-Cooperation Movement
(D)None of these


Q12. In which year the Vernacular Press Act was passed?

(A) 1876
(B) 1877
(C)1878
(D)1879


Q13. The Arms Act was passed in:

(A) 1880
(B) 1878
(C)1875
(D)1883


Q14. Ilbert Bill was introduced in

(A) 1860
(B) 1878
(C)1883
(D)1890


Q15. Naoroji was ……………….. settled in London.

(A) a businessman and publicist
(B) an artist
(C)an educationist
(D)none of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3B
4C
5A
6C
7C
8B
9A
10C
11C
12D
13B
14C
15A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment