MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12 India After Independence with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Indian Constitution came into effect in _.

(A) 1948
(B) 1950
(C)1947
(D)1949


Q2. New state of Andhra Pradesh came into being

(A) on 1 October, 1953
(B) on 15 October, 1953
(C)on 1 May, 1953
(D)on 15 May, 1953


Q3. How many Indians formed the Constituent Assembly?

(A) One hundred
(B) Two hundred
(C)Three hundred
(D)Four hundred


Q4. _ was formed on 1 October 1953.

(A) Uttar Pradesh
(B) Gujarat
(C)Maharashtra
(D)Andhra Pradesh


Q5. _ died fasting for demand for a separate state for Telugu people.

(A) A C Rao
(B) Potti Sriramalu
(C)Maulana Azad
(D)T T Krishnamachari


Q6. Mukti Vahini was formed by the Bengali Population under the leadership of

(A) Mira Behn
(B) Muziburr Rehman
(C)Potti Sriramulu
(D)None of these


Q7. The Bhilai steel plant was set up in the year

(A) 1950
(B) 1952
(C)1955
(D)1959


Q8. The Planning Commission was set up in __.

(A) 1947
(B) 1950
(C)1952
(D)1953


Q9. _ was the first Indian Governor General.

(A) C Rajgopalchari
(B) Maulana Azad
(C)Pandit Nehru
(D)S C Bose


Q10. Which is NOT the features of our constitution?

(а) Adoption of Universal Adult Franchise
(B) Preference to Hindu Religion
(C)Equal rights to all citizens
(D)Special privileges for the poorest and most disadvantageous Indians


Q11. The leader who went on hunger strike for the Andhra Pradesh to protect the interest of Telugu speakers is

(A) Chitta Ranjan Das
(B) Potti Sriramulu
(C)Krishna Menon
(D)None of these


Q12. At the time of independence in 1947, India’s population was _

(A) 350 million
(B) 345 million
(C)322 million
(D)400 million


Q13. Subjects such as taxes and defence were covered under _.

(A) Union List
(B) Princely List
(C)State List
(D)Concurrent List


Q14. Up to which date were many of the princely states retained as administrative units?

(A) Up to October 15, 1947
(B) Up to October 31, 1947
(C)Up to October 15, 1955
(D)Up to October 31, 1956


Q15. The United Nations was formed in

(A) 1940
(B) 1945
(C)1947
(D)1950


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3C
4D
5B
6B
7D
8B
9A
10B
11B
12B
13A
14D
15B

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment