MCQ Questions for Class 8 History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. A few statement related to the Adivasis are given below. Choose the one that is not applicable to the tribals of India.

(A) Isolated, they stayed away from the society and never exploited nature
(B) They shared common culture
(C)The adivasis did not like to live in communities or groups
(D)They lived in forests and hills.


Q2. Lists of statements with respect to the tribal life are given below. Choose the one that does not pertain to the tribal life.

(A) The tribal groups lived by hunting animals and gathering forest produce.
(B) Most of the tribals ate fruits and roots collected from the forest and cooked food with the oil extracted from the seeds
(C)The tribals saw forests as essential for survival
(D)The tribals always migrated and hence did not have a permanent forest habitat.


Q3. According to the list given below, who were the Van Gujjars of the Punjab hills?

(A) Reared only goats
(B) Cattle herders
(C)Village heads
(D)Money lenders


Q4. What does the word dikus refer to in the Chhota Nagpur region?

(A) Natives
(B) Outsiders
(C)Citizens
(D)Communities


Q5. Why were the Baigas of Central India reluctant to do work for others?

(A) Since the Baigas were money lenders, they thought lending money was more profitable
(B) Since Baigas only reared cattle, they thought they cannot work as labourers.
(C)Since Baigas saw themselves as people of the forest, they thought it below their dignity to work as a labourers
(D)Since Baigas were tribal chieftains, they thought they cannot work as labourers.


Q6. A few statement related to the Adivasis are given below. Choose the one that is not applicable to the tribals of India.

(A) Isolated, they stayed away from the society and never exploited nature
(B) They shared common culture
(C)The adivasis did not like to live in communities or groups
(D)They lived in forests and hills.


Q7. From the seeds of Sal and Mahua, the tribal extract oil to cook. What exactly is Mahua ?

(A) Root of a tree
(B) A flower that is eaten or used to make alcohol
(C)Stem of a tree
(D)Leaves of a tree


Q8. Lists of statements with respect to the tribal life are given below. Choose the one that does not pertain to the tribal life.

(A) The tribal groups lived by hunting animals and gathering forest produce.
(B) Most of the tribals ate fruits and roots collected from the forest and cooked food with the oil extracted from the seeds
(C)The tribals saw forests as essential for survival
(D)The tribals always migrated and hence did not have a permanent forest habitat.


Q9. Why did the British consider the Chhota Nagpur belt vital?

(A) This region had rich minerals and also dense teak and sal forests
(B) This region was an important place for the British to sell their produce .
(C)This region had a lot of adivasis who could work for the British
(D)This region had many big buildings


Q10. Why did the British consider the Chhota Nagpur belt vital?

(A) This region had rich minerals and also dense teak and sal forests
(B) This region was an important place for the British to sell their produce.
(C)This region had a lot of Adivasis who could work for the British
(D)This region had many big buildings


Q11. Which one from the following options is closest in meaning to Guerilla warfare?

(A) The suppression of a rebellion using non-violence
(B) An operation by the Government to control a large group of people who rebel.
(C)Non- conventional warfare of smaller groups attacking a large army
(D)Non- conventional warfare of a large army attacking a small group


Q12. What did the Tribal groups do when they wanted to buy goods not produced in their locality?

(A) Tribals bought goods for higher prices from traders and money lenders gave loan for this.
(B) Tribals did not buy such goods at all
(C)Like a barter system, Tribals bought goods they wanted in return for the goods they produced.
(D)Tribals went to another locality worked there as labourers in return for the goods


Q13. From the following list of choices, which one would be most appropriate meaning of the term Adivasis ?

(A) Tribals
(B) Money lenders
(C)Land lords
(D)Village Headmen


Q14. Name the Act passed by the British In 1865 that gave British the power to declare any forest land as Government land.

(A) Forest Ruling Act
(B) Forest Regulation Act
(C)Forest Bye-Laws
(D)Forest Directive Act


Q15. What did the Bakarwals of Kashmir rear?

(A) Only horses
(B) Only cattle
(C)Only bullocks
(D)Only goats


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3B
4B
5C
6C
7B
8D
9A
10A
11C
12A
13A
14B
15D

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment