MCQ Questions for Class 8 History Chapter 6 Colonialism and the City with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. After 1857 for how many years no worship was not allowed ?

(A) 5
(B) 8
(C)10
(D)20


Q2. Which region was NOT de-urbanised in the 19th century?

(A) Machlipatnam
(B) Surat
(C)Seringapatam
(D)Bombay


Q3. Which was NOT the new British Port in the late eighteenth century?

(A) Bombay
(B) Machlipatnam
(C)Madras
(D)Calcutta


Q4. From the following options, which one refer to De-urbanisation ?

(A) Migration of people from an urban area for economic or social reasons.
(B) The veto power of the administration in times of emergency .
(C)Introduction of English education
(D)A feeling of unity among the people


Q5. Before Delhi was made the cpaital of India, which was the other city that was the capital of British India ?

(A) Madras
(B) Calcutta
(C)Kanpur
(D)Bombay


Q6. Which was NOT the place of East India Company’s ‘factories’?

(A) Calcutta
(B) Surat
(C)Madras
(D)Delhi


Q7. Most of the migrants in Delhi were from

(A) Bengal
(B) Assam
(C)Punjab
(D)Rajasthan


Q8. Long ago, how many capital cities were founded in a small area on the left bank of river Jamuna ?

(A) 10
(B) 14
(C)25
(D)30


Q9. Which was the most splendid capital built by Shah Jahan?

(A) Machilpatnam
(B) Seringaptanam
(C)Shajahanabad
(D)Surat


Q10. When did the British gain control of Delhi?

(A) 1800
(B) 1803
(C)1805
(D)1810


Q11. How many Delhi Muslints migrated in 1947 partition of India?

(A) Over two-third of the Delhi Muslims
(B) Over one-third of the Delhi Muslims
(C)Over three-fourth of the Delhi Muslims
(D)None of the above


Q12. From the following list of options, what is a Street with a dead end called?

(A) Cul-de-sac
(B) Khangah
(C)Dargah
(D)Idgah


Q13. In which year did Delhi became the capital of British India ?

(A) 1911
(B) 1931
(C)1941
(D)1947


Q14. When did Delhi become the capital of British India?

(A) 1900
(B) 1905
(C)1911
(D)1915


Q15. Name three court towns developed during 17th century?

(A) Delhi
(B) Agra
(C)Lahore
(D)All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3B
4A
5B
6D
7C
8B
9C
10B
11A
12A
13A
14C
15D

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment