MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Name the person who invented Spinning Jenny?

(A) Andrew Kay
(B) Thomas Kay
(C)James Kay
(D)John Kaye


Q2. What things did Portuguese take back to Europe?

(A) Steel
(B) Sugar
(C)Cotton textile
(D)Coffee


Q3. Portuguese first came to India in search of

(A) cotton
(B) spices
(C)steel
(D)muslin


Q4. Bandanna is derived from the word bandhana. which one would be the most appropriate meaning of the word Bandanna?

(A) Any bright coloured dress.
(B) A shirt
(C)A woolen shawl
(D)A bright coloured scarf for the neck or head


Q5. Mechanised production of which textiles made Britain the foremost industrial nation in the 19th century?

(A) Cotton
(B) Silk
(C)Mining
(D)Chemical


Q6. Tipu Sultan’s sword was made of

(A) stainless steel
(B) wootz
(C)silver
(D)none of these


Q7. TISCO expanded steel production during the

(A) First World War
(B) Second World War
(C)Third World War
(D)None of these


Q8. Among the following, which place in Uttar Pradesh l was the important centre of Jamdani weaving?

(A) Kanpur
(B) Shillong
(C)Dacca
(D)Lucknow


Q9. Around 1750, before British conquered Bengal, India was by far the world’s largest producer of this. Which one of the following options will replace the term this here?

(A) Cotton textiles
(B) Cement
(C)Paper
(D)Coffee


Q10. Which of the following was NOT the name of Indian textile ?

(A) Chintz
(B) Cossaes
(C)Calico
(D)Agaria


Q11. In which century did the India’s textile industry decline?

(A) 17th century
(B) 18th century
(C)19th century
(D)20th century


Q12. From where did the English word Chintz derive from?

(A) Texture
(B) Chhint
(C)China
(D)Consistency


Q13. In which place in present day Iraq did the European trader’s first encountered fine cotton from India carried by Arab merchants?

(A) Basra
(B) Mosul
(C)Tekrit
(D)Baghdad


Q14. Michael Faraday spent four years in studying

(A) the property of Indian steel
(B) the ancient Indian culture
(C)the properties of Indian Wootz
(D)none of these


Q15. Which place in India had one of the finest ores in the world?

(A) Raniganj
(B) Jharia
(C)Rajhara Hills
(D)None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2C
3B
4D
5A
6B
7A
8D
9A
10D
11C
12B
13B
14C
15C

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment