MCQ Questions for Class 8 History Chapter 8 Civilising the Native, Educating the Nation with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. In 1830’s a Scottish missionary who toured the districts of Bengal and Bihar was:

(A) Williams Carey
(B) William Adam
(C)Thomas Babington
(D)Charles Wood.


Q2. Asiatick Researches (Journal) was NOT started by

(A) William jones
(B) Henry Thomas Colebrooke
(C)Nathaniel Halhed
(D)William Carey


Q3. The Education Act was introduced in the year

(A) 1850
(B) 1835
(C)1910
(D)1900


Q4. What would you call a person who knows several languages ?

(A) Biographer
(B) Linguist
(C)Biolinguist
(D)Translator


Q5. Charles Wood despatch was also known as:

(A) Wood’s Despatch
(B) Wood’s Commission
(C)Macaulay Committee
(D)Court of Directors


Q6. Study of which of the following was NOT the purpose of setting up Madrasa in Calcutta in 1781?

(A) Arabic
(B) Sanskrit
(C)Persian
(D)Islamic laws


Q7. According to whom, “English education had enslaved Indians”?

(A) Rabindranath Tagore
(B) Mahatma Gandhi
(C)Subhas Chandra Bose
(D)Aacharya Vinoba Bhave


Q8. Complete by choosing the most appropriate word from the following list of options. The introduction of ………………………….. brought with it ideas of democracy, liberty, fraternity among the minds of Indians

(A) Western education
(B) Subsidiary alliance
(C)Doctrine of Lapse
(D)Expansion policies


Q9. Hindu College was established in Benaras in:

(A) 1781
(B) 1773
(C)1777
(D)1791


Q10. Who was Charles Wood?

(A) The President of the Board of Control of the Company
(B) e Commissioner of the Board of Control of the Company
(C)An Educationist
(D)Nonp of the above


Q11. Madrasa was set up ip, Calcutta in the year

(A) 1750
(B) 1761
(C)1771
(D)1781


Q12. Who started the journal Asiatick Researches?

(A) Henry Thomas Colebrooke
(B) Warren Hastings
(C)William Jones
(D)Max Muller


Q13. Those with a scholarly knowledge of the language and culture of Asia were known as:

(A) Vernacular
(B) Orientalists
(C)Anglicists
(D)Munshi


Q14. The English Education Act was passed

(A) to materialise Macaulay’s thinking
(B) to make the English the medium of instruction for higher education
(C)to stop the promotion of oriental institutions
(D)all of the above


Q15. What type of school did Tagore want to set up?

(A) Where the child was happy
(B) Where he/she could be free and creative
(C)He/she was able to explore her own thoughts and desire
(D)All of the above


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2D
3B
4B
5A
6B
7B
8A
9D
10A
11D
12C
13B
14D
15D

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment