MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Stripurushtulna is a book that was written by.

(A) Tarabai Shinde
(B) Pandita Ramabai
(C)J.L. Nehru
(D)Ishwarchandra Vidyasagar


Q2. E.V. Ramaswamy was known by the name

(A) Phule
(B) Periyar
(C)Vidyasagar
(D)Dayanand Saraswati


Q3. What is coolie ship?

(A) Luggage lifter at railway platform
(B) A ship that carried many Indians to Mauritius
(C)Association of Coolies
(D)None of the above


Q4. Who formed the ‘Brahmo Samaj’?

(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Pandit Ishwar Chandra Vidyasagar
(C)Keshav Dutt
(D)Rabindranath Tagore


Q5. Who was the founder of Arya Samaj?

(A) Rammohan Roy
(B) Swami Dayanand
(C)Balgangadhar Tilak
(D)Vivekananda


Q6. During which period did Ambedkar lead three temple entry movement?

(A) Between 1900 to 1927
(B) Between 1927 to 1935
(C)Between 1935 to 1940
(D)Between 1940 to 1945


Q7. Widow Remarriage Act was passed in the year

(A) 1826
(B) 1856
(C)1876
(D)1886


Q8. Who founded the Mohammedan Anglo Oriental College?

(A) Muhammad All
(B) Shaukat All
(C)Sayyid Ahmed Khan
(D)Deoband School


Q9. Rammohan Roy founded a reform association that was known as:

(A) Brahmo Samaj
(B) Arya Samaj
(C)Home Rule League
(D)Socialist Party


Q10. Prarathana Samaj was founded by

(A) H.L.V. Derozio
(B) Swami Vivekananda
(C)R.G. Bhandarkar
(D)Raja Rammohun Roy


Q11. The Satyashodhak Samaj association was founded by

(A) Mumtaz Ali
(B) Periyar
(C)Jyotirao Phule
(D)B.R. Ambedkar


Q12. Who founded the Satyashodhak Samaj?

(A) Sri Narayan Guru
(B) Jyotirao Phule
(C)Dr. B. R. Ambedkar
(D)E.V. Ramaswamy Naicker


Q13. The Satnami Movement in central India was founded by:

(A) Jyotirao Phule
(B) Ghasidas
(C)Dr. Ambedkar
(D)Pandit Rama Bai


Q14. Which of the reforms movement was founded by H.L.V. Derozio?

(A) Young Bengal
(B) Brahmo Samaj
(C)Veda Samaj
(D)Aligarh Movement


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3B
4A
5B
6B
7B
8C
9A
10C
11C
12B
13B
14A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment