MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Testes secrete

(A) thyroxin
(B) estrogen
(C) testosterone
(D) iodine


Q2. The unfertilised egg always has X chromosome.

(A) two
(C) four
(B) one
(D) none of these


Q3. All human beings have pairs of chromosomes in the nuclei of their cells.

(A) 22
(B) 2
(C) 23
(D) 46


Q4. Adam’s apple is

(A) enlarged larynx
(B) mammary glands
(C) apple of adam
(D) red apple


Q5. Children gain height during

(A) adolescence
(B) endocrine
(C) balanced food
(D) menarche


Q6. ‘Goitre’ is a disease of

(A) adrenal gland
(C) pancreas
(B) thyroid gland
(D) none of these


Q7. Which of the following combination of chromosomes lead to the birth of a baby boy:

(A) XX
(B) XY
(C) X
(D) Y


Q8. The chemical substances which are secreted from endocrine glands are called

(A) puberty
(B) hormones
(C) estrogen
(D) adolescence


Q9. How many pairs of Chromosomes are found in nuclei of their cells?

(A) 22 pairs
(B) 23 pairs
(C) 24 pairs
(D) 25 pairs


Q10. Which or ht ronowing proIdes iron to our body:

(A) leafy vegetabks
(B) citrus
(C) meat
(D) all of these


Q11. How many pairs of Chromosomes are found in nuclei of their cells?

(A) 22 pairs
(B) 23 pairs
(C) 24 pairs
(D) 25 pairs


Q12. Out of these which one determines the sex of the baby?

(A) Hormones
(B) Chloroplast
(C) Chromosomes
(D) Pituitary gland


Q13. The right meal for adolescents consists of:

(A) chips, noodles, coke
(B) chapati, dal, vegetables
(C) rice, noodles and burger
(D) vegetable cutlets, chips and lemon drink


Q14. Adreanlia hormone is produced by:

(A) pituitary gland
(B) thyroid gland
(C) adrenal gland
(D) pancreas


Q15. Whea the sperm contributes a Y-chromosome to the egg (ovum) at fertllisatin than the zygole would develop into a:

(A) femaict,hild
(B) malechild
(C) either female or male child
(D) none of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3C
4A
5A
6B
7B
8B
9B
10A
11B
12C
13B
14C
15B

Leave a Comment