MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Liquids exert pressure on the walls of the container:

(A) yes
(B) no
(C) can’t say
(D) none of these


Q2. The force exerted by a charged body on another char

(A) gravitational force
(B) electrostatic force
(C) non-contact force
(D) contact force


Q3. Muscular force is also called _ force.

(A) non-contact
(B) contact
(C) gravitational
(D) magnetic


Q4. The pressure exerted by the air is known as:

(A) air pressure
(B) gas pressure
(C) atmospheric pressure
(D) none of these


Q5. Force is:

(A) only push on an object
(B) only pull on an object
(C) either push or pull on an object
(D) none of these


Q6. Force changes the

(A) motion of body
(B) speed of body
(C) shape of body
(D) all of these


Q7. The force exerted by the earth to pull the object towards itself is called

(A) electrostatic force
(B) gravitational force
(C) muscular force
(D) contact force


Q8. When a rubber sucker is pressed on a plane surface than it sticks to the surface because of :

(A) the pressure exerted by us
(B) the air sucked by rubber
(C) the pressure of atmosphere acting on it
(D) none of these


Q9. A force can:

(A) change the state of motion
(B) change the shape of an object
(C) change the direction of motion of an object
(D) all of these


Q10. The force exerted by our muscle is called

(A) electrostatic force
(B) muscular force
(C) gravitational force
(D) non-contact force


Q11. A _ exerted by an object on another is a force.

(A) Push or pull
(B) Contact or non-contact force
(C) Pressure
(D) Magnitude


Q12. The instrument used of measure atmospheric pressure is:

(A) mercury barometer
(B) manometer
(C) pressure meter
(D) none of these


Q13. The pressure exerted by a liquid:

(A) decreases with depth
(B) does not change with depth
(C) increases with depth
(D) is different in different directions at he same depth


Q14. 1 kilogram weight is equal to

(A) 98 N
(B) 9.8 N
(C) 0.98 N
(D) 0.098 N


Q15. A spring balance is used for measuring

(A) mass
(B) weight
(C) pressure
(D) speed


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3B
4C
5C
6D
7B
8C
9D
10B
11A
12A
13C
14B
15B

Leave a Comment