MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Friction with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Static friction is less than

(A) sliding friction
(B) rolling friction
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q2. The two common forces that are acting everywhere around us are:

(A) gravity and friction
(B) gravity and magnetic force
(C) electrostatic force and gravity
(D) friction and magnetic force


Q3. The easiest way to move a heavy wooden crate is to:

(A) place it on a trolley
(B) tie a rope one end and pull
(C) push it
(D) none of these


Q4. Whenever the surfaces in contact tend to move or move with respect to each other, the force of friction comes into play

(A) only if the objects are solid.
(B) only if one of the two objects is liquid.
(C) only if one of the two objects is gaseous.
(D) irrespective of whether the objects are solid, liquid or gaseous.


Q5. Friction can be reduced by using

(A) oil
(B) grease
(C) powder
(D) all of these


Q6. If we apply the force along the right, the friction acts along the:

(A) right direction
(B) left direction
(C) can’t say
(D) none of these


Q7. Talcum powder should not be spilled on the floor of room because:

(A) it will stain the floor
(B) it may cause us to slip and fall
(C) it is messy
(D) none of these


Q8. To sharpen the blade of a knife by rubbing it against a surface, which of the following will be most suitable?

(A) Stone
(B) Plastic block
(C) Wooden block
(D) Glass block


Q9. Friction always

(A) opposes the motion
(B) helps the motion
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q10. Which of the following is true:

(A) We write on a paper with pen due to friction
(B) A nail is fixed in the wall due to friction
(C) Soles of shoes wear out due of friction
(D) All of these


Q11. Which of the following is true about friction:

(A) Friction can only slow things down
(B) Friction is a force that only occurs when an object moves
(C) Friction is a force that only occurs on rough surfaces
(D) Friction is a force that occurs only between solids


Q12. The shape of an aeroplane is like a

(A) dog
(B) bird
(C) car
(D) all of these


Q13. Which of the following produces least friction?

(A) Sliding friction
(B) Rolling friction
(C) Composite friction
(D) Static friction


Q14. Gymnasts apply some coarse substance on their hands to:

(A) increase friction for better grip
(B) decrease friction
(C) play fast
(D) none of these


Q15. In which of the following friction is troublesome:

(A) sharpening a knife by rubbing it against a stone
(B) applying the brekes to stop a cycle.
(C) walking on a wet road
(D) rubbing the matchstick with the side of matchbox before burning it


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3A
4D
5D
6B
7B
8A
9A
10D
11B
12B
13B
14A
15C

Leave a Comment