MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Drum produces sound from:

(A) vibrating membrane
(B) vibrating stretched membrane
(C) vibrating strings
(D) none of these


Q2. Cochlea is a part of

(A) hearing organ
(B) sound producing organ
(C) muscular organ
(D) air pollution


Q3. The frequency of subsonic sound is

(A) more than 20 Hz
(B) 100 Hz
(C) less than 20 Hz
(D) more than 20,000 Hz


Q4. Frequency of oscillations is:

(A) the number of oscillations per minute
(B) the number of oscillations per hour
(C) the number of oscillations per second
(D) none of these


Q5. A shehnai produces sound from:

(A) vibrating strings
(B) vibrating membrane
(C) vibrating air column
(D) none of these


Q6. 1 hertz is equal to

(A) 1 vibration per minute
(B) 10 vibrations per minute
(C) 60 vibrations per minute
(D) 600 vibrations per minute


Q7. Pitch of sound is determined by its

(A) frequency
(B) speed
(C) amplitude
(D) loudness


Q8. The unit of frequency is:

(A) hertz
(B) hertz /sec
(C) hertz / min
(D) hertz / hour


Q9. Vibration in a body produce:

(A) energy
(B) sound
(C) heat
(D) none of these


Q10. Sound cannot travel through

(A) air
(B) water
(C) air
(D) vacuum


Q11. The hearing range of human ear is

(A) 20 Hz to 20,000 Hz
(B) less than 20 Hz
(C) more than 20,000 Hz
(D) 20 Hz to 25,000 Hz


Q12. The frequency determines the of a sound.

(A) loudness
(B) pitch
(C) both loudness and pitch
(D) none of these


Q13. Voice of which of the following is likely to have minimum frequency:

(A) baby girl
(B) baby boy
(C) a man
(D) a woman


Q14. The sound in the audible range is called

(A) ultrasonic sound
(B) sonic sound
(C) subonic sound
(D) light sound


Q15. A pendulum oscillates 20 times in 4 seconds. Find its time period.

(A) 0.05 sec.
(B) 0.001 sec.
(C) 0.2 sec.
(D) 0.1 sec


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers in the last paragraph

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3C
4C
5C
6C
7A
8A
9A
10D
11A
12B
13A
14B
15C

Leave a Comment