MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following is a good conductor of electricity:

(A) istilled water
(B) tap water
(C) kerosene
(D) none of these


Q2. Polythene is

(A) a conductor
(B) an insulator
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q3. Which of the following is a good conductor?

(A) Brick
(B) Steel
(C) Plastic
(D) Cotton


Q4. When current flows through a conducting solution than the electrode connected to the negati’wc terminal of the battery is called :

(A) anode
(B) cathode
(C) rod
(D) none of these


Q5. LED glows:

(A) when a strong electric current flows through it
(B) whenever a weak electric current flows through it
(C) when no electric current flows through it
(D) none of these


Q6. Electroplating is based on

(A) heating effect of electricity
(B) chemical effect of electricity
(C) physical effect of electricity
(D) magnetic effect of electricity


Q7. Pure or distilled water is a

(A) poor conductor
(B) good conductor
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q8. Current is the flow of:

(A) electrons
(B) protons
(C) neutrons
(D) none of these


Q9. Magnetic compass connected In a circuit is used to check:

(A) magnetism in electric current
(B) slow current
(C) small current
(D) none of these


Q10. Copper is

(A) a good conductor
(B) an insulator
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q11. An electric current can produce

(A) heating effect
(B) chemical effect
(C) magnetic effect
(D) all of these


Q12. A battery is used to:

(A) convert chemical current into electric
(B) maintain a potential difference current
(C) measure the current
(D) measure the temperature


Q13. Kerosene is:

(A) electrolyte
(B) non-electrolyte
(C) electrode
(D) none of these


Q14. Waste from an electroplating factory must be disposed off

(A) in the nearby river
(B) in the nearby pond
(C) in the nearby cornfield
(D) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies


Q15. An electrolyte is

(A) a metal
(B) a liquid that conducts current
(C) a non-metal
(D) none of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2B
3B
4B
5B
6B
7A
8A
9C
10A
11D
12A
13A
14D
15B

Leave a Comment