MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Angle of incidence is equal to the angle of reflection:

(A) Always
(B) Sometimes
(C) Under special conditions
(D) Never


(A) i = r
(B) i < r (C) i > r
(D) no definite relation


Q3. Which one of the following statements is correct regarding rods and cones in the human eye?

(A) Cones are sensitive to dim light
(B) Cones are sensitive to bright light
(C) Rods are sensitive to bright light
(D) Rods can sense colour


Q4. Image formed by a plane mirror is:

(A) Virtual, behind the mirror and enlarged
(B) Virtual, behind the mirror and of the same size as the object
(C) Real at the surface of the mirror and enlarged .
(D) Real, behind the mirror and of the same size as the object


Q5. The disease of eye in which crystalline lens becomes hazy or even opaque due to development of membrane over it is :

(A) Myopia
(B) Cataract
(C) Hypermetropia
(D) Presbyopia


Q6. Name the type of mirror used as a backview mirror.

(A) Plane mirror
(B) Concave mirror
(C) Convex mirror
(D) Any of these


Q7. Front balged part of the eyeball is called

(A) cornea
(B) choroid
(C) pupil
(D) retina


Q8. Reflection is:

(A) absorption of light rays by the surface of an object
(B) passing of light rays through the surface of an object
(C) bouncing back of light rays from the surface object
(D) None of these


Q9. The cells present in the retina of eye and responding to colour are:

(A) Rod-shaped cells
(B) Both of these
(C) Cones
(D) None of these


Q10. Visually impaired people can read and write using

(A) electronic writer
(B) digital pens
(C) braille system
(D) hearing aids


Q11. Band of seven colours is called

(A) VIBGYOR
(B) spectrum
(C) dispersion
(D) reflection


Q12. Splitting of light into its colours is known as:

(A) spectrum
(B) dispersion
(C) rainbow
(D) none of these


Q13. The cells present in the retina of eye and responding to intensity of light are:

(A) Rod-shaped cells
(B) Both of these
(C) Cones
(D) None of these


Q14. The image formed by a camera and a simple microscope are respectively

(A) real and real
(B) real and virtual
(C) virtual and virtual
(D) virtual and real


Q15. What is the angle of incidence of a ray if the reflected ray is at an angle of 90° to the incident ray?

(A) 60°
(B) 45°
(C) 90°
(D) 180°


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2A
3B
4B
5B
6C
7A
8C
9C
10C
11B
12B
13A
14B
15B

Leave a Comment