MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Better fuel is:

(A) Peton
(B) Diesel
(C) Coal
(D) CNG


Q2. The phenomenon of marble cancer is due to

(A) soil particles
(B) fog
(C) CFCs
(D) acid rain


Q3. Which element is present in the exhaust of automobiles?

(A) Lead
(B) Calcium
(C) Chromium
(D) Magnesium


Q4. The following gas is not an air pollutant:

(A) Carbon dioxide
(B) Oxides of nitrogen
(C) Sulphur dioxide
(D) Oxygen


Q5. The greenhouse effect gas is:

(A) CO2
(B) Methane
(C) CFC
(D) All of these


Q6. The solid or liquid particles dispersed in the air are called

(A) oxides
(B) acids
(C) hydrocarbons
(D) aerosols


Q7. What radiations are absorbed by CO2?

(A) Ultrared radiations
(B) Infrared radiations
(C) Ultraviolet radiations
(D) None of these


Q8. The following gas forms acid rain:

(A) Carbandioxide
(B) Ozone
(C) Sulphur dioxide
(D) Carbon monoxide


Q9. The gas depleting ozone layer is:

(A) Nitrogen.
(B) Oxygen
(C) CFC
(D) Carbon dioxide


Q10. The type of pollution which is likely to affect Taj Mahal in Agra to a greater extent is

(A) air pollution
(B) soil pollution
(C) water pollution
(D) noise pollution


Q11. In which year Ganga Action Plan was launched?

(A) 1980
(B) 1984
(C) 1982
(D) 1985


Q12. Which of the following Is not a pollutant unless present in excess:

(A) Nitrogen dioxide
(B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide
(D) Sulphur dioxide


Q13. The reason for greenhouse effect is:

(A) Decrease in quantity of CO2 in atmosphere
(B) Increase in quantity of CO2 in atmosphere
(C) Decrease in quantity of oxygen in atmosphere
(D) Increase in quantity of oxygen in atmosphere


Q14. The major causes of air pollution include

(A) burning of coal and petroleum
(B) afforestation
(C) deforestation
(D) recycling of paper


Q15. Bhopal tragedy was caused due to

(A) air pollution
(B) emission of poisonous gas
(C) water pollution
(D) leakage of poisonous gas


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2D
3A
4D
5D
6D
7B
8C
9B
10A
11D
12B
13B
14A
15D

Leave a Comment