MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The bacterium that turns milk into curd is:

(A) lactobacillus
(B) acetobacter
(C) rhizobium
(D) none of these


Q2. Bacteria present in root nodules of pea

(A) Coli
(B) Plasmodium
(C) Rhizobium
(D) Penicillin


Q3. The rod shaped bacteria are called

(A) Bacillus
(B) Coccus
(C) Vibrio
(D) Spirillum


Q4. The bacteria was first observed by:

(A) Louis Pasteur
(B) Antony Von Leuwen Hook
(C) Robert Hooke
(D) Robert Koch


Q5. Protozoan shaped like a slipper is:

(A) amoeba
(B) paramecium
(C) euglena
(D) entamoeba


Q6. The microorganism which contains chlorophyll

(A) Virus
(B) Fungus
(C) Algae
(D) All


Q7. The status of algae in the aquatic food chain is

(A) consumers
(B) producers
(C) host
(D) small in size


Q8. Virus reproduce:

(A) only outside the cells of the host organisms
(B) only inside the cells of the host organisms
(C) both inside and outside the cells of the host organisms
(D) none of these


Q9. Malaria is spread by:

(A) plasmodium
(B) female anapheles mosquito
(C) male anapheles mosquito
(D) none of these


Q10. The disease caused by protozoa is

(A) tuberculosis
(B) polio
(C) typhoid
(D) malaria


Q11. What helps in the rise of bread or dosa dough?

(A) Heat
(B) Grinding
(C) Growth of yeast cells
(D) Low pressure


Q12. Which of the following lives alone:

(A) amoeba
(B) fungi
(C) bacteria
(D) all of these


Q13. The bread or dosa dough rises because of the action of:

(A) heat
(B) grinding
(C) growth of yeast cells
(D) none of these


Q14. Which cannot fix atmospheric nitrogen in the soil?

(A) Rhizobium
(B) Clostridium
(C) Azotobacter
(D) Penicillin


Q15. The disease caused by fungi is

(A) measles
(B) chicken pox
(C) polio
(D) ringworm


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3A
4B
5B
6C
7B
8B
9B
10D
11C
12A
13C
14D
15D

Leave a Comment