MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. PET is form of:

(A) steel
(B) glass
(C) polyester
(D) nylon


Q2. Which of the following is a natural fibre?

(A) Wool
(B) Nylon
(C) PVC
(D) Polythene


Q3. Wood pulp is used to make

(A) plastic
(B) wool
(C) jute
(D) rayon


Q4. Which of the following is used to make non-stick cookwares:

(A) polyester
(B) teflon
(C) rayon
(D) nylon


Q5. Wire made from which fibre is strongest:

(A) nylon
(B) cotton
(C) wool
(D) steel


Q6. Melamine is

(A) thermoplastic polymer
(B) thermosetting polymer
(C) fibre
(D) elastomer


Q7. The strongest synthetic fibre is

(A) nylon
(B) rayon
(C) polyester
(D) acrylic


Q8. Which of the following is used for making parachutes and stockings:

(A) polyester
(B) teflon
(C) rayon
(D) nylon


Q9. Which of the following is not thermoplastics:

(A) acrylic
(B) polyethylene
(C) polystyrene
(D) melamine


Q10. Fibre produced in factories is called

(A) man-made fibre
(B) natural fibre
(C) synthetic fibre
(D) both (A) and (C)


Q11. Polymers are made up of small units called

(A) layers
(B) molecules
(C) cells
(D) monomers


Q12. Fabrics made of …………………. do not wrinkle easily.

(A) polyester
(B) teflon
(C) rayon
(D) nylon


Q13. Synthetic fibres are:

(A) strong
(B) durable
(C) hining
(D) all of these


Q14. Wood pulp is used for preparation of:

(A) polyester
(B) teflon
(C) rayon
(D) nylon


Q15. What is the other name for artificial silk?

(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Acrylic
(D) Polyester


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3D
4B
5A
6B
7A
8D
9D
10D
11D
12D
13D
14C
15B

Leave a Comment