MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The place In India where natural gas ii directly supplied through pipes (or) burning in homes and factories is:

(A) Lucknow
(B) surat
(C) vadodara
(D) munai


Q2. Full form of LPG

(A) Light Petroleum Gas
(B) Liquefied Petroleum Gas
(C) Long Pipe of Gas
(D) Long Petroleum Gas


Q3. Conversion of dead vegetation into coal is called

(A) carbonisation
(B) distillation
(C) coal gas
(D) natural gas


Q4. “Black gold’:

(A) coal
(B) coke
(C) graphite
(D) petrokum


Q5. CNG is:

(A) combined natural gas
(B) compressed natural gas
(C) compressed nitrogen gas
(D) clean natural gas.


Q6. A natural gas stored under high pressure is called

(A) CNG
(B) LPG
(C) KLG
(D) PNP


Q7. Which one of the following is a petrochemical?

(A) Ammonia
(B) Coke
(C) Acetone
(D) Paraffin wax


Q8. Hydrogen gas obtained from natural gas is used:

(A) for fuelling rockets
(B) for production of fertiliseirs
(C) as fuel to be used at home
(D) none of these


Q9. The main gas present in LPG is:

(A) methane
(B) Propane
(C) Butane
(D) hexane


Q10. Name the petroleum product used for surfacing of road

(A) Peat
(B) Lignite
(C) Anthracite
(D) Bituminous


Q11. Which one is not a coal product?

A) Coal tar
(B) Coal gas
(C) Lime
(D) all of above


Q12. Petrochemicals are obtained from

(A) petroleum
(B) natural gas
(C) petroleum and natural gas
(D) none of these


Q13. The main elements present In petroleum are:

(A) carbon and oxygen
(B) carbon and nitrogen
(C) carbon and hydrogen
(D) hydrogen and oxygen


Q14. Products obtained by the process of destructive distillation are

(A) coke, coal-tar, coal gas
(B) petrol, diesel, kerosene
(C) paraffin wax, bitumen
(D) compressed natural gas


Q15. The mining of oil under sea is termed as

(A) distillation
(B) carbonisation
(C) shore mining
(D) destructive distillation


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3A
4D
5B
6A
7D
8B
9C
10D
11C
12C
13C
14A
15C

Leave a Comment