MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Heat and light produced in the sun is by:

(A) combustion
(B) nuclear reactions
(C) burning
(D) none of these


Q2. Which gas helps in the process of combustion?

(A) Cooking gas
(B) Nitrogen gas
(C) Oxygen gas
(D) Producer gas


Q3. Which of the following is not a fossil fuel?

(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Natural gas
(D) Water gas


Q4. Ignition temperature is the:

(A) temperature at which a substance catches fire
(B) highest temperature at which a substance catches fire
(C) lowest temperature at which a substance catches fire
(D) none of these


Q5. Is heat and light produced by Sun a combustion process?

(A) yes
(B) no
(C) can’t say
(D) none of these


Q6. The amount of heat energy produced on complete combustion of 1 kg of a fuel is called

(A) calorific value
(B) significant value
(C) heat value
(D) internal energy


Q7. Which is non-renewable source of energy’?

(A) Natural gas
(B) Wind energy
(C) Tidal energy
(D) Mechanical energy


Q8. Which of them can be easily burnt with the help of a matchstick?

(A) wooden chips
(B) straw
(C) wooden log
(D) all of them


Q9. Can the process of rusting he called combustion ?

(A) yes
(B) no
(C) can’t say
(D) none of these


Q10. Which zone represents the partial combustion in candle flame?

(A) Outer zone
(B) Middle zone
(C) Inner zone
(D) Lower zone


Q11. A temperature at which the substance burns is called

(A) melting
(B) boiling temperature
(C) kindling temperature
(D) evaporation


Q12. A mgtchstjck does not catch fire on its own at room temperature because its:

(A) ignition temperature is more than room temperature
(B) ignition temperature is less than room temperature
(C) ignition temperature is same as room temperature
(D) none of these


Q13. The zone of a flame used by goldsmith for melting gold and silver is:

(A) innermost zone
(B) middle zone
(C) outermost zone
(D) all of these


Q14. Burning coal in a closed room will produce

(A) nitrogen oxides
(B) carbon dioxide
(C) carbon monoxide
(D) oxygen


Q15. Substances which catch fire are called

(A) acids
(B) bases
(C) combustible
(D) burners


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3D
4C
5B
6A
7A
8B
9A
10B
11C
12A
13C
14C
15C

Leave a Comment