MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. An increase in the amount of carbon dioxide results in

(A) winter season
(B) global warming
(C) rainfall
(D) all of these


Q2. Zoos are places:

(A) where wild animals are protected and preserved
(B) where animals are protected in artificial settings instead of their natural habitat
(C) or reserves which are large and diverse enough to protect whole sets of ecosystems
(D) none of these


Q3. Endemic species are:

(A) those which are facing the dangers of extinction
(B) exclusively found in a particular area only
(C) found every where
(D) none of these


Q4. The reduction in rainfall could cause

(A) droughts
(B) cold
(C) greenery
(D) none of these


Q5. Name the process undertaken by plants for preparing their own food.

(A) Industrialisation
(B) Photosynthesis
(C) Stealing
(D) Sterilisation


Q6. National parks are:

(A) reserves which are large and diverse enough to protect whole sets of ecosystems
(B) places where animals are protected in artificial setting instead of their natural habitat
(C) some areas where wild animals are protected and preserved
(D) none of these


Q7. Fauna means:

(A) wild animals
(B) domesticated animals
(C) all types of plants
(D) both (A) and (B)


Q8. The removal of top layer of soil leads to

(A) desertification
(B) rainfall
(C) snowfall
(D) deforestation


Q9. Which of the following gases is needed by plants for photosynthesis?

(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Sulphur


Q10. Biosphere is:

(A) that part of the earth in which non-living organisms exist
(B) that park of the earth in which living organisms exist or which support life
(C) that part of the earth in which both living and non-living organisms exist
(D) none of these


Q11. Which of the following are responsible for extinction of a species:

(A) clearing of land to plant crops and build road
(B) loss of habitat
(C) excessive use of chemical fertilisers and pesticides
(D) providing habitats for animals in zoo


Q12. Name the sphere that supports life, and where living organisms exist.

(A) Atmosphere
(B) Lithosphere
(C) Biosphere
(D) None of these


Q13. Deforestation leads to

(A) an increase in the temperature of the earth
(B) imbalance of O2 and CO2
(C) increase in rainfall
(D) both (A) and (B)


Q14. Which of the following species is extinct:

(A) great Indian Bustard bird
(B) musk deer
(C) cheetah
(D) blue whale


Q15. ‘Project Tiger’ was launched in:

(A) 1983
(B) 1973
(C) 1987
(D) 1976


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2B
3B
4A
5B
6A
7D
8A
9C
10B
11A
12C
13D
14C
15B

Leave a Comment