MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Yolk is:

(A) small part of cell
(B) yellow part of egg
(C) white part of egg
(D) none of these


Q2. The control centre of all the activities of a cell is

(A) nucleus
(B) nucleoplasm
(C) cytoplasm
(D) organelles


Q3. Cells which lack nuclear membrane are

(A) eukaryotic cells
(B) prokaryotic cells
(C) single cells
(D) multicells


Q4. The outermost layer of animal cell is:

(A) cell wall
(B) cell membrane
(C) nuclear membrane
(D) none of these


Q5. Which of the following is present only in plants:

(A) plasma membrane
(B) cell wall
(C) nucleo membrane
(D) cytoplasm


Q6. The coloured organelles which are found in plants only are

(A) chlorophyll
(B) plastids
(C) vacuoles
(D) WBC


Q7. Cells present in living organism differ in

(A) numbers
(B) shape
(C) size
(D) all of these


Q8. The white part of egg is called:

(A) yolk
(B) albumen
(C) cytoplasm
(D) none of these


Q9. The organelle present oiily in plants is:

(A) mitochondria
(B) chromosomes
(C) nucleus
(D) plastids


Q10. Genes are located in

(A) chrpmosomes
(B) plastids
(C) cytoplasm
(D) lysosome


Q11. Tissues combine to form

(A) nucleus
(B) cells
(C) organism
(D) organs


Q12. The shape of amoeba is:

(A) round
(B) regular
(C) irregular
(D) none of these


Q13. Which of the following is not a major component of protoplasm:

(A) hydorgen
(B) nitrogen
(C) Sulphur
(D) oxygen


Q14. A group of similar cells combine to form

(A) tissue
(B) organ
(C) organisms
(D) organelles


Q15. The organism containing only a single cell is called

(A) unicellular organism
(B) multicellular organism
(C) organelle
(D) all of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3B
4B
5B
6B
7D
8B
9D
10A
11D
12C
13C
14A
15A

Leave a Comment