MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The organism which has both the male and female sex organs present in the same body is called:

(A) unisexual
(B) multisexual
(C) hermaphrodites
(D) none of these


Q2. The number of modes by which animals reproduce are

(A) two
(B) three
(C) four
(D) none of these


Q3. The cell formed after fertilisation is called

(A) embryo
(B) foetus
(C) zygote
(D) egg


Q4. The fusion of a male and female gamete results in the formation of:

(A) Egg
(B) Zoospore
(C) Sperm
(D) Zygote


Q5. Which of the following is involved in the sexual reproduction ?

(A) vegetative propagation
(B) multiple fission
(C) binary fission
(D) fertilisation


Q6. Binary fission is observed in

(A) Hydra
(B) yeast
(C) Amoeba
(D) human being


Q7. In humans, the development of fertilised egg takes place in the

(A) ovary
(B) oviduct
(C) testis
(D) uterus


Q8. The developing zygote is called:

(A) baby
(B) foetus
(C) embryo
(D) none of these


Q9. Which of the following requires both parents for reproducing:

(A) hydra
(B) amoeba
(C) paramecium
(D) human


Q10. Asexual reproduction is observed in

(A) cow
(B) buffalo
(C) sponge
(D) hen


Q11. Internal fertilisation takes place

(A) inside male body
(B) inside female body
(C) outside female body
(D) outside male body


Q12. The stage of the embryo in which all the body parts can be identified is called:

(A) baby
(B) foetus
(C) baby embryo
(D) none of these


Q13. Which of the following is a hermaphrodite animal:

(A) elephant
(B) cow
(C) dog
(D) earthworm


Q14. In Hydra, the mode of reproduction is

(A) asexual
(B) sexual
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q15. The animals that produce new young ones are called

(A) viviparous
(B) oviparous
(C) both
(D) none of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3C
4D
5D
6C
7D
8C
9D
10C
11B
12B
13D
14A
15A

Leave a Comment