Mechanical Engineering Thermodynamics mcq – Set 01

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The unit of energy in S.I. units is

(A) watt
(B) Joule
(C) joule/s
(D) joule/m


Q2. According to Dalton’s law, the total pressure of the mixture of gases is equal to

(A) Greater of the partial pressures of all
(B) Average of the partial pressures of all
(C) Sum of the partial pressures of all
(D) Sum of the partial pressures of all divided by average molecular weight


Q3. Superheated vapour behaves

(A) Exactly as gas
(B) As steam
(C) As ordinary vapour
(D) Approximately as a gas


Q4. The specific heat of water is

(A) 2.512
(B) 1.817
(C) 4.187
(D) None of these


Q5. The total energy of a molecule is shared equally by the various degrees of freedom possessed by it. This law is known as

(A) Law of equipartition of energy
(B) Law of degradation of energy
(C) Law of conservation of energy
(D) None of these


Q6. The main cause for the irreversibility is

(A) Unrestricted expansion
(B) Mechanical and fluid friction
(C) Heat transfer with a finite temperature difference
(D) All of the above


Q7. Which of the following can be regarded as gas so that gas laws could be applicable, within the commonly encountered temperature limits?

(A) O₂, N₂, steam, CO₂
(B) O₂, N₂, water vapour
(C) SO₂, NH₃, CO₂, moisture
(D) O₂, N₂, H₂, air


Q8. Absolute zero pressure will occur

(A) At sea level
(B) When molecular momentum of the system becomes zero
(C) Under vacuum conditions
(D) At a temperature of 273°K


Q9. According to which law, all perfect gases change in volume by 1/273th of their original volume at 0°C for every 1°C change in temperature when pressure remains constant

(A) Joule’s law
(B) Boyle’s law
(C) Gay Lussac’s law
(D) Charles’ law


Q10. If value of n is infinitely large in a polytropic process pVn = C, then the process is known as constant

(A) Volume
(B) Pressure
(C) Temperature
(D) Enthalpy


Q11. Mond gas is obtained by

(A) Partial combustion of coal, coke, anthracite coal or charcoal in a mixed air steam blast
(B) Carbonisation of bituminous coal
(C) Passing steam over incandescent coke
(D) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°C


Q12. The measurement of a thermodynamic property known as temperature is based on

(A) First law of thermodynamics
(B) Second law of thermodynamics
(C) Zeroth law of thermodynamics
(D) None of these


Q13. No liquid can exist as liquid at

(A) 273°K
(B) Vacuum
(C) Zero pressure
(D) Centre of earth


Q14. Gases have

(A) Only one value of specific heat
(B) Two values of specific heat
(C) No value of specific heat
(D) Under some conditions one value and sometimes two values of specific heat


Q15. A perfect gas at 27°C is heated at constant pressure till its volume is double. The final temperature is

(A) 54°C
(B) 327°C
(C) 108°C
(D) 654°C


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(B)
2(C)
3(D)
4(C)
5(A)
6(D)
7(D)
8(B)
9(D)
10(A)
11(D)
12(C)
13(C)
14(B)
15(B)

Leave a Comment