Mechanical Engineering Thermodynamics mcq – Set 02

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The unit of length in S.I. units is

(A) Meter
(B) Centimeter
(C) Kilometer
(D) Millimeter


Q2. For a perfect gas, according to Boyle’s law (where P = Absolute pressure, V = Volume and T = Absolute temperature)

(A) V/T = constant, if p is kept constant
(B) P v = constant, if T is kept constant
(C) T/P = constant, if v is kept constant
(D) P/T = constant, if v is kept constant


Q3. The unit of power in S.I. units is

(A) Newton
(B) Pascal
(C) Erg
(D) Watt


Q4. According to Avogadro’s Hypothesis

(A) The molecular weights of all the perfect gases occupy the same volume under same conditions of pressure and temperature
(B) The sum of partial pressure of mixture of two gases is sum of the two
(C) Product of the gas constant and the molecular weight of an ideal gas is constant
(D) Gases have two values of specific heat


Q5. A process, in which the temperature of the working substance remains constant during its expansion or compression, is called

(A) Adiabatic process
(B) Isothermal process
(C) Hyperbolic process
(D) Polytropic process


Q6. The unit of time in S.I. units is

(A) Second
(B) Minute
(C) Hour
(D) Day


Q7. The gas turbine cycle with regenerator improves

(A) Work ratio
(B) Thermal efficiency
(C) Avoid pollution
(D) None of these


Q8. The condition of perfect vacuum, i.e., absolute zero pressure can be attained at

(A) A temperature of 273.16°C
(B) A temperature of 0°C
(C) A temperature of 273 °K
(D) A negative pressure and 0°C temperature


Q9. Stirling and Ericsson cycles are

(A) Quasi-static cycles
(B) Reversible cycles
(C) Semi-reversible cycles
(D) Irreversible cycles


Q10. Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel?

(A) Gasoline
(B) Kerosene
(C) Fuel oil
(D) None of these


Q11. The unit of mass in S.I. units is

(A) Kilogram
(B) Gram
(C) Tonne
(D) Quintal


Q12. The compression ratio is the ratio of

(A) Total volume to swept volume
(B) Swept volume to clearance volume
(C) Swept volume to total volume
(D) Total volume to clearance volume


Q13. The efficiency of Carnot cycle depends upon

(A) Temperature limits
(B) Volume compression ratio
(C) Cut-off ratio and compression ratio
(D) Pressure ratio


Q14. Reheating in a gas turbine

(A) Increases the compressor work
(B) Increases the turbine work
(C) Increases the thermal efficiency
(D) Decreases the thermal efficiency


Q15. The value of n = 1 in the polytropic process indicates it to be

(A) Reversible process
(B) Isothermal process
(C) Adiabatic process
(D) Irreversible process


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(B)
3(D)
4(A)
5(B)
6(A)
7(B)
8(A)
9(B)
10(A)
11(A)
12(D)
13(A)
14(C)
15(B)

Leave a Comment