Mechanical Engineering Thermodynamics mcq – Set 05

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following variables controls the physical properties of a perfect gas?

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) All of the above


Q2. The hard coke is obtained when carbonization of coal is carried out at

(A) 500° to 700°C
(B) 700° to 900°C
(C) 300° to 500°C
(D) 900° to 1100°C


Q3. The ratio of two specific heats of air is equal to

(A) 0.17
(B) 0.24
(C) 0.1
(D) 1.41


Q4. The fuel mostly used in steam boilers is

(A) Brown coal
(B) Peat
(C) Coking bituminous coal
(D) Non-coking bituminous coal


Q5. Which of the following is not the intensive property?

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Density
(D) Heat


Q6. One molecule of oxygen consists of __ atoms of oxygen.

(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 16


Q7. Which of the following is an intensive property of a thermodynamic system?

(A) Mass
(B) Temperature
(C) Energy
(D) Volume


Q8. Boyle’s law i.e. pV = constant is applicable to gases under

(A) All ranges of pressures
(B) Only small range of pressures
(C) High range of pressures
(D) Steady change of pressures


Q9. An isolated system is one in which

(A) Mass does not cross boundaries of the system, though energy may do so
(B) Neither mass nor energy crosses the boundaries of the system
(C) Both energy and mass cross the boundaries of the system
(D) Mass crosses the boundary but not the energy


Q10. On weight basis, air contains following parts of oxygen

(A) 21
(B) 23
(C) 25
(D) 73


Q11. When a gas is heated, change takes place in

(A) Temperature
(B) Pressure
(C) Volume
(D) All of these


Q12. Otto cycle is also known as

(A) Constant pressure cycle
(B) Constant volume cycle
(C) Constant temperature cycle
(D) Constant temperature and pressure cycle


Q13. The condition for the reversibility of a cycle is

(A) The pressure and temperature of the working substance must not differ, appreciably, from those of the surroundings at any stage in the process
(B) All the processes, taking place in the cycle of operation, must be extremely slow
(C) The working parts of the engine must be friction free
(D) All of the above


Q14. Properties of substances like pressure, temperature and density, in thermodynamic coordinates are

(A) Path functions
(B) Point functions
(C) Cyclic functions
(D) Real functions


Q15. Which of the following is the property of a system?

(A) Pressure and temperature
(B) Volume and density
(C) Enthalpy and entropy
(D) All of the above


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(D)
2(D)
3(D)
4(D)
5(D)
6(A)
7(B)
8(B)
9(B)
10(B)
11(D)
12(B)
13(D)
14(B)
15(D)

Leave a Comment