Mechanical Engineering Thermodynamics mcq – Set 06

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. On volume basis, air contains following parts of oxygen

(A) 21
(B) 23
(C) 25
(D) 77


Q2. In a free expansion process

(A) Work done is zero
(B) Heat transfer is zero
(C) Both (A) and (B) above
(D) Work done is zero but heat increases


Q3. Isochoric process is one in which

(A) Free expansion takes place
(B) Very little mechanical work is done by the system
(C) No mechanical work is done by the system
(D) All parameters remain constant


Q4. Carnot cycle efficiency is maximum when

(A) Initial temperature is 0°K
(B) Final temperature is 0°K
(C) Difference between initial and final temperature is 0°K
(D) Final temperature is 0°C


Q5. The pressure exerted by an ideal gas is __ of the kinetic energy of all the molecules contained in a unit volume of gas.

(A) One-third
(B) Three-forth
(C) One-half
(D) Two-third


Q6. The value of the product of molecular weight and the gas characteristic constant for all the gases in M.K.S. unit is

(A) 29.27 kgfm/mol °K
(B) 8314 kgfm/mol °K
(C) 848 kgfm/mol °K
(D) 427 kgfm/mol °K


Q7. If a gas vapour is allowed to expand through a very minute aperture, then such a process is known as

(A) Free expansion
(B) Hyperbolic expansion
(C) Adiabatic expansion
(D) Throttling


Q8. According to first law of thermodynamics

(A) Work done by a system is equal to heat transferred by the system
(B) Total internal energy of a system during a process remains constant
(C) Internal energy, enthalpy and entropy during a process remain constant
(D) Total energy of a system remains constant


Q9. If heat be exchanged in a reversible manner, which of the following property of the working substance will change accordingly

(A) Temperature
(B) Enthalpy
(C) Internal energy
(D) Entropy


Q10. Kelvin Planck’s law deals with

(A) Conservation of heat
(B) Conservation of work
(C) Conversion of heat into work
(D) Conversion of work into heat


Q11. One kg of carbon requires 4/3 kg of oxygen and produces __ kg of carbon monoxide gas.

(A) 8/3
(B) 7/3
(C) 11/7
(D) 11/3


Q12. The specific heat of air increases with increase in

(A) Temperature
(B) Pressure
(C) Both pressure and temperature
(D) Variation of its constituents


Q13. For the same compression ratio, the efficiency of dual combustion cycle is

(A) Greater than Diesel cycle and less than Otto cycle
(B) Greater than Diesel cycle
(C) Less than Diesel cycle
(D) Less than Diesel cycle and greater than Otto cycle


Q14. The area under the temperature-entropy curve (T – s curve) of any thermodynamic process represents

(A) Heat absorbed
(B) Heat rejected
(C) Either heat absorbed or heat rejected
(D) None of these


Q15. A perpetual motion machine is

(A) A thermodynamic machine
(B) A non-thermodynamic machine
(C) A hypothetical machine
(D) A hypothetical machine whose operation would violate the laws of thermodynamics


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(C)
3(C)
4(B)
5(D)
6(C)
7(D)
8(D)
9(D)
10(C)
11(B)
12(A)
13(A)
14(C)
15(D)

Leave a Comment