Mechanical Engineering Thermodynamics mcq – Set 08

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Work done is zero for the following process

(A) Constant volume
(B) Free expansion
(C) Throttling
(D) All of the above


Q2. Which of the following processes are thermodynamically reversible?

(A) Throttling
(B) Free expansion
(C) Constant volume and constant pressure
(D) Isothermal and adiabatic


Q3. Change in enthalpy in a closed system is equal to heat transferred if the reversible process takes place at constant

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) Internal energy


Q4. A manufacturer claims to have a heat engine capable of developing 20 h.p. by receiving heat input of 400 kcal/mt and working between the temperature limits of 227° C and 27° C. His claim is

(A) Theoretically possible
(B) Not possible
(C) May be possible with lot of sophistications
(D) Cost will be very high


Q5. Otto cycle efficiency is higher than Diesel cycle efficiency for the same compression ratio and heat input because in Otto cycle

(A) Heat rejection is lower
(B) Expansion and compression are isentropic
(C) Combustion is at constant volume
(D) Maximum temperature is higher


Q6. One watt is equal to

(A) 1 Nm/s
(B) 1 N/m
(C) 1 Nm/hr
(D) 1 kNm/hr


Q7. Which of the following processes is irreversible process?

(A) Isothermal
(B) Adiabatic
(C) Throttling
(D) All of the above


Q8. The specific heat at constant volume is

(A) The amount of heat required to raise the temperature of unit mass of gas through one degree, at constant volume
(B) The amount of heat required to raise the temperature of unit mass of gas through one degree, at constant pressure
(C) The amount of heat required to raise the temperature of 1 kg of water through one degree
(D) Any one of the above


Q9. Which of the following is the correct statement of the second law of thermodynamics?

(A) There is a definite amount of mechanical energy, which can be obtained from a given quantity of heat energy
(B) It is impossible to transfer heat from a body at a lower temperature to a higher temperature, without the aid of an external source
(C) It is impossible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work
(D) All of the above


Q10. Barometric pressure is equal to

(A) 760 mm Hg
(B) Zero mm Hg
(C) 735.6 mm Hg
(D) 1 mm Hg


Q11. Which of the following has the highest calorific value?

(A) Anthracite coal
(B) Bituminous coal
(C) Peat
(D) Lignite


Q12. In order that a cycle be reversible, following must be satisfied

(A) Free expansion or friction resisted expansion/compression process should not be encountered
(B) When heat is being absorbed, temperature of hot source and working substance should be same
(C) When beat is being rejected, temperature of cold source and working substance should be same
(D) All of the above


Q13. In an irreversible process, there is a

(A) No loss of heat
(B) Loss of heat
(C) Gain of heat
(D) No gain of heat


Q14. A mixture of gas expands from 0.03 m3 to 0.06 m3 at a constant pressure of 1 MPa and absorbs 84 kJ of heat during the process. The change in internal energy of the mixture is

(A) 30 kJ
(B) 84 kJ
(C) 54 kJ
(D) 114 kJ


Q15. Kelvin-Planck’s law deals with

(A) Conservation of work
(B) Conservation of heat
(C) Conversion of work into heat
(D) Conversion of heat into work


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(D)
2(D)
3(A)
4(B)
5(A)
6(A)
7(C)
8(A)
9(D)
10(A)
11(A)
12(D)
13(B)
14(C)
15(D)

Leave a Comment