Mechanical Engineering Thermodynamics mcq – Set 10

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Zeroth law of thermodynamics

(A) Deals with conversion of mass and energy
(B) Deals with reversibility and irreversibility of process
(C) States that if two systems are both in equilibrium with a third system, they are in thermal equilibrium with each other
(D) Deals with heat engines


Q2. Minimum work in compressor is possible when the value of adiabatic index ‘n’ is equal to

(A) 0.75
(B) 1
(C) 1.27
(D) 1.35


Q3. Total heat of a substance is also known as

(A) Internal energy
(B) Entropy
(C) Thermal capacity
(D) Enthalpy


Q4. Producer gas is obtained by

(A) Carbonization of bituminous coal
(B) Partial combustion of coal, coke, anthracite coal or charcoal in a mixed air steam blast
(C) Passing steam over incandescent coke
(D) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°C


Q5. The unit of universal gas constant is

(A) watts/°K
(B) dynes/°C
(C) erg/°K
(D) None of the above


Q6. When cut-off ratio is __; the efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency

(A) 1/4
(B) Zero
(C) 1/5
(D) 2


Q7. Molecular volume of any perfect gas at 600 × 103 N/m² and 27°C will be

(A) 4.17 m3/kg mol
(B) 400 m3/kg mol
(C) 0.15 m3/kg mol
(D) 41.7 m3/kg mol


Q8. First law of thermodynamics

(A) Enables to determine change in internal energy of the system
(B) Does not enable to determine change in entropy
(C) Provides relationship between heat, work and internal energy
(D) All of the above


Q9. The efficiency of Diesel cycle depends upon

(A) Pressure ratio
(B) Cut-off ratio and compression ratio
(C) Temperature limits
(D) Compression ratio


Q10. A sudden fall in the barometer reading is a sign of approaching

(A) Fine weather
(B) Rains
(C) Storm
(D) Cold wave


Q11. In an isothermal process, the internal energy of gas molecules

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain constant
(D) May increase/decrease depending on the properties of gas


Q12. A gas is compressed in a cylinder by a movable piston to a volume one half its original volume. During the process 300 kJ heat left the gas and internal energy remained same. The work done on gas in Nm will be

(A) 300 Nm
(B) 300,000 Nm
(C) 30 Nm
(D) 3000 Nm


Q13. Addition of heat at constant pressure to a gas results in

(A) Raising its temperature
(B) Raising its pressure
(C) Raising its volume
(D) Raising its temperature and doing external work


Q14. The door of a running refrigerator inside a room was left open. Which of the following statements is correct?

(A) The room will be cooled to the temperature inside the refrigerator
(B) The room will be cooled very slightly
(C) The room will be gradually warmed up
(D) The temperature of the air in room will remain unaffected


Q15. The gas constant (R) is equal to the __ of two specific heats.

(A) Product
(B) Sum
(C) Difference
(D) Ratio


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(C)
2(B)
3(D)
4(B)
5(C)
6(B)
7(A)
8(D)
9(B)
10(C)
11(C)
12(B)
13(D)
14(C)
15(C)

Leave a Comment