Mechanical Engineering Thermodynamics Problems mcq – Set 13

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The efficiency of Joule cycle is

(A) Less than Carnot cycle
(B) Equal to Carnot cycle
(C) Greater than Carnot cycle
(D) None of these


Q2. The index of compression ‘n’ tends to reach ratio of specific heats ‘y’ when

(A) Flow is uniform and steady
(B) Process is isentropic
(C) Process is isothermal
(D) Process is isentropic and specific heat does not change with temperature


Q3. The efficiency of Diesel cycle increases with

(A) Increase in cut-off
(B) Constant cut-off
(C) Decrease in cut-off
(D) None of these


Q4. Otto cycle consists of following four processes

(A) Two isothermal and two isentropic
(B) Two isentropic and two constant volumes
(C) Two isentropic, one constant volume and one constant pressure
(D) Two isentropic and two constant pressures


Q5. The efficiency of Diesel cycle with decrease in cut-off

(A) Increases
(B) Decreases
(C) First increases and then decreases
(D) First decreases and then increases


Q6. Kinetic energy of the molecules in terms of absolute temperature (T) is proportional to

(A) T
(B) J
(C) J²
(D) Vr


Q7. Change in enthalpy of a system is the heat supplied at

(A) Constant pressure
(B) Constant temperature
(C) Constant volume
(D) Constant entropy


Q8. The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant volume, is called

(A) Kilo Joule
(B) Specific heat at constant volume
(C) Specific heat at constant pressure
(D) None of these


Q9. The efficiency of a Carnot engine depends on

(A) Working substance
(B) Design of engine
(C) Size of engine
(D) Temperatures of source and sink


Q10. The cycle in which heat is supplied at constant volume and rejected at constant pressure is known as

(A) Dual combustion cycle
(B) Diesel cycle
(C) Atkinson cycle
(D) Rankine cycle


Q11. The pressure of a gas in terms of its mean kinetic energy per unit volume ‘E’ is equal to

(A) E/3
(B) E/2
(C) 3E/4
(D) 2E/3


Q12. Measurement of temperature is based on

(A) Thermodynamic properties
(B) Zeroth law of thermodynamics
(C) First law of thermodynamics
(D) Second law of thermodynamics


Q13. For same compression ratio and for same heat added

(A) Otto cycle is more efficient than Diesel cycle
(B) Diesel cycle is more efficient than Otto cycle
(C) Efficiency depends on other factors
(D) Both Otto and Diesel cycles are equally efficient


Q14. Which of the following cycles is not a reversible cycle?

(A) Carnot
(B) Ericsson
(C) Stirling
(D) None of the above


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(D)
3(C)
4(B)
5(A)
6(A)
7(A)
8(B)
9(D)
10(D)
11(B)
12(A)
13(D)
14(A)

Leave a Comment