Minerals and Energy Resources MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- Geography


Q1. Large reserves of natural gas have been discovered in the:

(A) Ganga – Godavari Basin
(B) Ganga – Yamuna Basi
(C) Ganga – Brahmaputra Basin
(D) Krishna – Godavari Basin


Q2. Which one of the following is a non- metallic mineral?

(A) Lead
(B) Copper
(C) Tin
(D) Limestone


Q3. Which form of coal has a low carbon and high moisture contents and low heating capacity?

(A) Peat
(B) Lignite
(C) Anthracite
(D) Bituminous


Q4. Which one of the following fuels is considered environment friendly ?

(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Natural gas
(D) Firewood.


Q5. In which of the following iron ore belt Kudremukh mines are located?

(A) Orissa-Jharkhand belt
(B) Maharashtra-Goa belt
(C) Durg-Baster-Chandrapur belt
(D) Bellary-Chitradiga-Chikmaglur-Tumkur belt


Q6. The highest quality hard coal is:

(A) Bituminous
(B) Anthracite
(C) Lignite
(D) None of the above


Q7. The mineral used in the manufacture of steel is:

(A) Copper
(B) Lead
(C) Magnesium
(D) Manganese


Q8. ertiary coals occur in the

(A) North-western states
(B) Coastal states
(C) North-eastern states
(D) Southern states


Q9. Which one of the following minerals is obtained from veins and lodes ?

(A) Potash
(B) Gypsum
(C) Bauxite
(D) Copper.


Q10. India now ranks as a super power in the world, that is:

(A) Wind Super Power
(B) Solar Super Power
(C) Hydel superpower
(D) Tidal Super Power


Q11. Minerals are deposited and accumulated in the stratas of which of the following rocks?

(A) Sedimentary rocks
(B) Igneous rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) None of the above


Q12. Which one of the following states is the leading producer of Iron ore?

(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh


Q13. How many percent minerals intake represents in our total intake of nutrients –

(A) 0.3%
(B) 3.0%
(C) 0.5%
(D) 5.0%


Q14. Which one of the following iron-ore deposits are known to be one of the largest deposits in the world ?

(A) Bailadila
(B) Badampur
(C) Kudremukh
(D) Ratnagiri.


Q15. Nagarcoil and Jaisalmer are well known for effective use of

(A) solar energy
(B) wind energy
(C) atomic energy
(D) tidal energy


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2D
3A
4C
5D
6B
7D
8C
9D
10A
11A
12C
13A
14C
15B

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment