Money and Credit MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- Economics


Q1. Which state accounts for maximum percentage of SHGs (self-help groups) in bank credit?

(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Karnataka


Q2. Which one of the following is the new way of providing loans to the mral poor?

(A) Co-operative societies
(B) Traders
(C) Relatives and friends
(D) SHGs


Q3. In early ages, Indians used grains and cattle as:

(A) Money
(B) Food
(C) Public property
(D) None of the above


Q4. Which one of the following is the main source of credit for rich urban households in India ?

(A) Formal sector
(B) Informal sector
(C) Moneylenders
(D) Traders


Q5. Which of the following is not a modern form of money?

(A) Paper notes
(B) Demand deposits
(C) Silver coins
(D) None of the above


Q6. The RBI monitors the banks are actually maintaining:

(A) Cash books
(B) Cash balance
(C) Cash register
(D) None of the above


Q7. Everyone prefers to receive payments in:

(A) Goods
(B) Cheque
(C) Draft
(D) Money


Q8. Grameen Bank of Bangladesh was started in

(A) 1960s
(B) 1970s
(C) 1980s
(D) 1990s


Q9. Which one of the following is not a modern form of money?

(A) Demand Deposits
(B) Paper currency
(C) Coins
(D) Precious metals


Q10. What percentage of their deposits is kept as cash by the banks in India?

(A) 25%
(B) 20%
(C) 15%
(D) 10%


Q11. The full form of SHG is:

(A) Station House Guard
(B) State Housing Guarantee
(C) Self Happy Groups
(D) Self Help Groups


Q12. Which one of the following statements is most appropriate regarding transactions made in money ?

(A) It is the easiest way
(B) It is the safest way
(C) It is the cheapest way
(D) It promotes trade


Q13. Money-lenders usually demand a ‘security’ from the borrower. What is the formal word used for the ‘security’, such as land, vehicle, livestock, building, etc.?

(A) Deposit
(B) Collateral
(C) Credit
(D) Guarantee


Q14. Loans from banks and cooperatives are called:

(A) Mixed loans
(B) Term loans
(C) Formal loans
(D) Informal loan


Q15. Which one of the following is a formal source of credit?

(A) Traders
(B) Cooperative societies
(C) Moneylenders
(D) Friends and relatives


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3A
4A
5C
6B
7D
8B
9D
10C
11D
12D
13B
14C
15B

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment